Δικαιοσύνη

20 Φεβρουαρίου 2014 08:00

57 «ποντικούς» των διορισμών «ξετρύπωσε» το ΑΣΕΠ

«Λαβράκια» έπιασε ο ειδικός επιθεωρητής του ΑΣΕΠ, μετά τον εξονυχιστικό έλεγχό του στο δήμο Ρόδου.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Ρόδου έχει διαβιβαστεί η έκθεση-ελέγχου του ΑΣΕΠ, για τη μετατροπή 57 συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου, υπαλλήλων που απασχολούνταν σε αναπτυξιακή εταιρεία δήμου του νησιού των ιπποτών πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα οι 57 μονιμοποιήσεις, που εν μια νυκτί αποφασίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο, έγιναν όχι απλά κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά των διατάξεων του Συντάγματος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι αγνόησαν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις που διέτασσαν την απόλυση των συγκεκριμένων συμβασιούχων από το δήμο, συνεχίζοντας την καταβολή της μισθοδοσίας τους. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο δήμος του νησιού των ιπποτών συμμορφώθηκε με τις διαταγές των δικαστικών αρχών, και παρουσία εισαγγελέα αλλά και αστυνομικών προχώρησε στην απόλυση των υπαλλήλων.

Αντισυνταγματικές οι μονιμοποιήσεις

Η υπόθεση δεν αφορά παράνομη μετατροπή με βάση το ΠΔ 164/2004 (γνωστό και ως προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου) αλλά για παράνομη και εκτός κάθε νόμιμου πλαισίου μετατροπή εργασιακής σχέσης σε αορίστου κατά παράβαση του ν.2190/1994 (νόμος Πεπονή) την εφαρμογή του οποίου εποπτεύει το ΑΣΕΠ, αλλά ακόμη και του Συντάγματος (αρ. 103 παρ. 8). O χρόνος της παράνομης μετατροπής φαίνεται να είναι πριν την Καλλικρατική ενοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο της ενοποίησης των δημοτικών επιχειρήσεων, ως αορίστου χρόνου με βάση την απόφαση της μεταφοράς και ενοποίησης των δημοτικών επιχειρήσεων.

Ο έλεγχος του ΑΣΕΠ

Το πόρισμα του ΑΣΕΠ, κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο  Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  στο Δήμο Ρόδου, στη διοίκηση των ΔΕΥΑ, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ρόδου, αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του 2013. Η εντολή για έρευνα δόθηκε μετά τις καταγγελίες για τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, στη ΔΕΥΑ Ιαλυσού (νυν Ρόδου) για 57 υπάλληλους, από την οποία προκύπτει ότι απασχολούνται παράνομα 57 υπάλληλοι ορισμένου χρόνου. Η μεταβολή των συμβάσεων τους, σύμφωνα με το πόρισμα,  έγινε χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Το πόρισμα ζητάει πέραν των άλλων τον καταλογισμό του συνόλου της μισθοδοσίας των παρανόμως προσληφθέντων στους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο επιχειρήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνάει τις 120.000 ευρώ.

Αγνοήθηκαν δικαστικές αποφάσεις

Όπως καταγράφεται στο πόρισμα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ(Ιαλυσού) από το 2004 έως και το 2007 προσλάμβαναν υπαλλήλους με σχέση μίσθωσης έργου, οι οποίες με απόφαση του 2006 μετατράπηκαν 47 Συμβάσεις σε Αορίστου Χρόνου. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ακυρώθηκαν με αντίστοιχες ακυρωτικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και ζητήθηκε η απόλυση των υπαλλήλων. Κατά των αποφάσεων αυτών ασκήθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, αιτήσεις ακυρώσεως.

Το 2010 οι 57 εργαζόμενοι, και ενώ οι συμβάσεις τους είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, άσκησαν αναγνωριστικές αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείου Ρόδου κατά της ΔΕΥΑΙ, με αίτημα αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους στη δημοτική επιχείρηση, ως αορίστου χρόνου. Με σειρά αποφάσεων, απορρίφθηκαν οι αγωγές 57, καθώς κρίθηκε ότι η μετατροπή των συμβάσεων τους έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντάγματος και του ν.2190/1994, γιατί παρακάμφθηκε το ΑΣΕΠ.

Μάλιστα σε πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, κρίθηκε ότι «θα πρέπει άμεσα να γίνει λύση των ούτως ή άλλως ληξασών και ακύρως εφεξής θεωρηθεισών ως αορίστου χρόνου συμβάσεων και μη περαιτέρω εφεξής αποδοχή εργασίας». Μετά την απόφαση αυτή, ο Δήμος αν και όφειλε να εκτελέσει και να διακόψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, ωστόσο, συνέχισε την πληρωμή τους γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα και τον καταλογισμό των ποσών εναντίον της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ.

Για την υπόθεση διενεργείται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και έχουν ζητηθεί αρμοδίως εξηγήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την καταβολή της μισθοδοσίας σε υπαλλήλους της ΔΕΥΑΡ, μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του ΑΣΕΠ. Ήδη, η Πταισματοδίκης απέστειλε στους ελεγχόμενους κλήση για κατάθεση στα πλαίσια της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.

Στο μικροσκόπιο 42.000 μονιμοποιήσεις

Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα αλλά και παρόμοιες ενδείξεις για παράνομες μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε άλλες υπηρεσίες, αφουγκράστηκε η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να εντάξει στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, διάταξη με την οποία θα συσταθεί μικτή task force με «Ράμπο» του ΑΣΕΠ και του ΣΕΕΔΔ, καθώς επίσης έμπειρων επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης, που θα κάνουν φύλλο και φτερό, τους φακέλους με τις μετατροπές σε αορίστου χρόνου, τουλάχιστον 42.000 συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου.

Το «καμπανάκι» των απολύσεων χτυπάει για όσους από τους 42.000 πρώην συμβασιούχους αποδειχθεί ότι μονιμοποιήθηκαν παράνομα. Πρόκειται για 35.000 μέσω του ΠΔ Παυλόπουλου, 5000 με το νόμο της Βάσως Παπανδρέου, αλλά και 2000 υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων που έκλεισαν με τον Καλλικράτη, αλλά με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων μεταφέρθηκαν στους δήμους. Οι αδιάφθοροι έχουν ήδη παραδώσει πόρισμα από τον έλεγχο 1700 μονιμοποιήσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)