Δικαιοσύνη

18 Ιανουαρίου 2014 20:00

Η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση Φιλιππίδη στο ΤΤ

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να μην δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις χωρίς την έγκρισή της, είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος από τον Οκτώβριο του 2009.

-



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η αρμόδια διεύθυνση εποπτείας του τραπεζικού συστήματος σε έγγραφο της -που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα»- με αποδέκτη τον τότε πρόεδρο Άγγελο Φιλιππίδη, έδινε ρητές οδηγίες στη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Οποιαδήποτε νέα εκταμίευση δανείων προς επιχειρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη σχεδιαζόμενη επιτόπια εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος της πορείας υλοποίησης και της επάρκειας των ως άνω διορθωτικών μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη των κατάλληλων συστημάτων και διαδικασιών για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τις σχετικές χορηγήσεις», ανέφερε το έγγραφο της ΤτΕ στις 21-10-2009, το οποίο είχε σταλεί στον Άγγελο Φιλιππίδη.

Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα, ο οποίος συμπλήρωσε την πρώτη εβδομάδα κράτησης στις φυλακές του Μαλτεπέ. Για να μην καθυστερήσει την μεταγωγή του στη χώρα μας, έχει ενημερώσει τις αρχές ότι παραιτείται από οποιοδήποτε ένδικο μέσο.

Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», οι δικαστικοί λειτουργοί, έχουν εντοπίσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελβετία 13 εκατομμύρια από τα 28 που υπολογίζουν την περιουσία του πρώην προέδρου του Τ.Τ. Έχουν ήδη ζητήσει τη δέσμευση των συγκεκριμένων καταθέσεων και συνεχίζουν την έρευνα σε τράπεζες της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου, για τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια.

«Είμαι ψυχολογικά δυνατός γιατί έχω όλες τις αποδείξεις. Οι κατηγορίες δεν στέκουν», τονίζει από πλευράς του ο Άγγελος Φιλιππίδης στη «Real News».

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, που εκτιμάται στα τέλη Ιανουαρίου, ο Άγγελος Φιλιππίδης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για 14 νέες περιπτώσεις επισφαλών δανείων άνω των 104 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πόρισμα Νικολούδη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με αυτά χρηματοδοτήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2009 τρεις εταιρείες ακινήτων, που κρύβονταν πίσω από άλλες offshore με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με το πόρισμα του επικεφαλής της αρχής, τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν με εμβάσματα σε θυγατρικές των εταιρειών ακινήτων στην Κύπρο, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την Ιντερπόλ για τη σύλληψη των καταζητούμενων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Οι ελληνικές αρχές σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» έχουν εντοπίσει το στίγμα του ζεύγους των επιχειρηματιών, αξιοποιώντας και τα αχνά ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν στις επικοινωνίες που πραγματοποιούν καθημερινά μέσω skype.

Η αστυνομία έχει καταγράψει όλες τις κινήσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του ΤΤ, οι οποίοι από την έδρα τους στο Λονδίνο, μέσω των αυστριακών Άλπεων, Βελγίου και του Ομάν φέρονται να έχουν βρει καταφύγιο στη Βενεζουέλα, με την οποία η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει συμφωνία για την έκδοση καταζητούμενων υπηκόων της.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)