Πολιτική

Σήμερα18:05

Χουριέτ: Η Ελλάδα θα χτίσει ναυτική βάση στην Κύπρο

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας για την επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο και την συνάντηση του με του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα.

Χουριέτ: Η Ελλάδα θα χτίσει ναυτική βάση στην Κύπρο
-

"Η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει μια ναυτική βάση με δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Μαρί, όπου τα προηγούμενα χρόνια ελλιμενίζονταν ελληνοκυπριακά περιπολικά πλοία, για τα οποία ενδιαφέρονταν και η Γαλλία και το Ισραήλ" αναφέρει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. 

Δημοσίευμα Χουριέτ

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, το δημοσίευμα επισημαίνει πως "ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ο οποίος επισκέφθηκε την ελληνοκυπριακή διοίκηση και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδούδης συμφώνησαν για το θέμα της ναυτικής βάσης. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σειρά επαφών στην ελληνοκυπριακή διοίκηση όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 της ελληνικής χούντας στην Κύπρο, γεγονός που είχε οδηγήσει στην "ειρηνευτική" επιχείρηση της Τουρκίας"

Δένδιας: Θα είναι προτεραιότητά μας

"Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Ελληνοκύπριο Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα και συζήτησαν το θέμα της μετατροπής του λιμανιού του Μαρί που βρίσκεται κοντά στη Λάρνακα σε στρατιωτική βάση όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνοκύπριο Υπουργό Άμυνας Πάλμα δήλωσε ότι «η κατασκευή της ναυτικής βάσης στο Μαρί είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας».

Ενώ ο Ελληνοκύπριος Υπουργός Άμυνας Πάλμας, από την άλλη πλευρά, δήλωσε τα εξής : "Συμφωνήσαμε για την υλοποίηση του υφιστάμενου σχεδίου μας για τη ναυτική βάση".

Αναφέρθηκε επίσης ότι η ναυτική βάση θα συζητηθεί στη διακυβερνητική συνάντηση που θα διεξαχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης τον Νοέμβριο" αναφέρει η εφημερίδα.

Δημοσίευμα Χουριέτ

Τέλος χρησιμοποιώντας τον τίτλο "Ενημερωτικό σημείωμα" στο δημοσίευμα αναφέρεται πως "Το λιμάνι του Μαρί, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λάρνακας στο νότιο τμήμα του νησιού της Κύπρου, σήμερα φιλοξενεί περιπολικά πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Λόγω του μικρού μεγέθους και του ρηχού βάθους του λιμανιού, τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να ελλιμενιστούν".

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καύσωνας μέχρι την Κυριακή... τουλάχιστον

Ρεύμα: Η επιδότηση τον Αύγουστο και ο έκτακτος φόρος

Τουρκία: Ο Δένδιας υπονομεύει την προσέγγιση Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ