Πολιτική

19 Ιουνίου 2024 10:43 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουνίου 2024 15:21

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση για τις δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη

Διάβασέ μου το...

Τι ζητεί να ερευνηθεί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση για τις δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη
-

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια που στρέφονται σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.

Η κα Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για το εάν οι δηλώσεις Κούγια παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο ειδικά ως προς την κατεύθυνση προσβολής προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Ο Αλέξης Κούγιας, σε χθεσινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στον ποινικολόγο που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και είπε μεταξύ άλλων πως «Ήταν υπερβολική η δίωξη που του ασκήθηκε, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, αποδέχθηκε την πράξη του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως "Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην κακοποίηση. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι".

Λίγη ώρα αργότερα, ο ποινικολόγος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως "σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνώστες οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναικά ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά".


Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

"Προς

Τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία

Πρωτοδικών Αθηνών

Χθες, 18/6/2024 ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας προέβη στην ακόλουθη δημόσια δήλωση, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Στέφανο Κασσελάκη: «Διάβασα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης αυτής του ως άνω δικηγόρου, να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη εκ μέρους του της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014. Ειδικότερα θα πρέπει να διερευνηθεί, αν η ανωτέρω δήλωση, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020). Δηλαδή αν η δήλωση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας,

αποστροφής, χαιρεκακίας και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά ομάδας προσώπων που στοχοποιούνται ως έχοντα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και επομένως αν μπορεί να υποκινήσει μίσος κατ’ αυτών και εν τέλει κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας εναντίον τους. Να ενημερωθούμε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη".

Ειδήσεις σήμερα:

Europa League: Οι 4+2 αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

Ξάνθη: Φονικό τροχαίο κατά την επιστροφή από αρραβώνα (εικόνες)

Καταγγελία - Αχαΐα: Έβγαλαν ζευγάρι από αυτοκίνητο και βίασαν την γυναίκα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ