Πολιτική

13 Ιουνίου 2024 11:25

Καύσωνας - Φωτιά: Έκκληση Κικίλια στους πολίτες για τις “καυτές” ημέρες (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωση του, ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται και στην δύσκολη φωτιά της Τετάρτης, στο εργοστάσιο, στην Κηφισιά.

Καύσωνας - Φωτιά: Έκκληση Κικίλια στους πολίτες για τις “καυτές” ημέρες (βίντεο)
-

Μήνυμα σε όλους τους πολίτες να  να επιδείξουν με τη σειρά τους ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα. καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα και όλες τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, όπως άλλωστε πρέπει να είναι σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε δήλωση του, αφού αναφέρεται στην φωτιά στο εργοστάσιο στην Κηφισιά και στα πολυάριθμα μέτωπα φωτιάς που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες την Τετάρτη, με τελευταίο αυτό στην Βοιωτία, ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι φωτιές που λαμβάνουν διαστάσεις δεν μπαίνουν μόνο από κακόβουλους εμπηστές, αλλά και από περιπτώσεις που πολίτες άναψαν φωτιά πχ. για να κάψουν ξερά χόρτα και οι "φλόγες" ξεφεύγουν, καταστρέφοντας δάση και περιουσίες.

Όλη η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Η πρόωρη έναρξη των καυσώνων, σε συνδυασμό με τον άνυδρο χειμώνα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχες και με τις αστικές πυρκαγιές. Μια τέτοια σκληρή μάχη έδωσαν χτες το απόγευμα στο εργοστάσιο στην Κηφισιά, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά, την οποία κατάφεραν να την περιορίσουν εγκαίρως, προτού επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις, με ολέθριες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, συνέπειες.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν καταφέρει αυτές τις ημέρες του καύσωνα να αντιμετωπίζουν άμεσα δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές, πριν προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες. Ενδεικτικά, χτες οι πυροσβέστες μας πάλεψαν με τις φλόγες στις πυρκαγιές της Μεσσηνίας, της Ρόδου, του Έβρου, της Ζακύνθου και το βράδυ στη Βοιωτία, ενώ οι χρόνοι που κατάφεραν για να τις οριοθετήσουν κυμαίνονταν από 15 λεπτά μέχρι το πολύ δύο ώρες. Όμως η σημερινή ημέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, περιμένουμε και ισχυρούς ανέμους κατά τόπους, με ακραίες θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 43 βαθμούς.

Δεν θα σταματήσω να προειδοποιώ ότι ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να προκληθούν όχι μόνο από εμπρηστές από πρόθεση, αλλά κυρίως από εμπρηστές εξ' αμελείας, οι οποίοι κατά τη ρητή απαγόρευση επιμένουν να ρισκάρουν, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό. Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα».

Υψηλές θερμοκρασίες και την Πέμπτη - Έως 43 βαθμούς Κελσίου στην Αττική

Οι θερμοκρασίες σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 , τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 με 41 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες . Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δασική πυρκαγιά - Φωτιά

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη σε 8 περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Δασική πυρκαγιά - Φωτιά

Ακόμη, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ