Διπλωματία
Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Στάινμαγερ και το θέμα των αποζημιώσεων
Εκτενή δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, 74 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τα κατοχικά στρατεύματα.
“Συγγνώμη” επιγράφεται ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα με χαρακτηριστική φωτογραφία του Γερμανού Προέδρου να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
«74 χρόνια μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ζήτησε στην Αθήνα συγγνώμη για τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στο όνομα της Γερμανίας, όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του Γιόακιμ Γκάουκ», σημειώνει η εφημερίδα.
Και συμπληρώνει ότι «την Πέμπτη ο Στάινμαγερ επισκέφθηκε το παλαιό (ναζιστικό) στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, κοντά στην Αθήνα. Στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η ηθική και πολιτική ενοχή που έχουν επωμιστεί οι Γερμανοί».
“Επίσκεψη στην καρδιά της κόλασης” - Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten αναφέρεται στην άφιξη του Γερμανού Προέδρου στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου: «Ο Στάινμαγερ και η σύζυγός του, Έλκε Μπύντενμπεντερ, επισκέπτονται μόνοι τους το Χαϊδάρι. Το ζεύγος αφήνει μία ανθοδέσμη στην αναμνηστική πλάκα του στρατοπέδου. Δημοσιογραφική κάλυψη δεν επιτρέπεται. Αυτό αφαιρεί δημοσιότητα από την επίσκεψη, αλλά της προσδίδει και μία ιδιαίτερη σημασία. Τρία τέταρτα του αιώνα έχουν περάσει από τη γερμανική κατοχή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κι όμως, το παρελθόν είναι πάντα εδώ, όταν ένας υψηλός προσκεκλημένος από τη Γερμανία επισκέπτεται την Ελλάδα», επισημαίνει η εφημερίδα. Για να συμπληρώσει ότι «επί δεκαετίες οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αντικείμενο τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τις σφαγές των κατοχικών δυνάμεων».
Και “επισήμως” θέμα αποζημιώσεων
“O Έλληνας Πρόεδρος ζητεί αποζημιώσεις- Θα προσφύγει η Ελλάδα κατά της Γερμανίας;” είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «κατά την επίσημη επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελλάδας ζήτησε επισήμως πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Σε ομιλία του κατά το κοινό δείπνο το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι η Ελλάδα θεωρεί τις σχετικές αξιώσεις νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες.
Στις ελληνογερμανικές σχέσεις και το ζήτημα των επανορθώσεων αναφέρεται σχόλιο της εφημερίδας Tageszeitung: «Η συζήτηση για το μέλλον επισκιάζεται από το ζήτημα των αποζημιώσεων, το οποίο υποτίθεται ότι έχει διευθετηθεί, αλλά συνεχώς επανεμφανίζεται. Για τη γερμανική πλευρά φαντάζει αλλόκοτο να διεκδικεί κανείς αποζημιώσεις εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αλλά πολλοί Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται πώς μπορεί κανείς μετά το τέλος του πολέμου να αναβάλλει τις όποιες αξιώσεις για αργότερα, για να ισχυρίζεται σήμερα ότι θα έπρεπε να είχαν τεθεί νωρίτερα». Επιπλέον, η Tageszeitung φιλοξενεί δηλώσεις του Τριαντάφυλλου Μουταφίδη, επικεφαλής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Μεταξύ άλλων ο Έλληνας βουλευτής δηλώνει ότι οι έννομες αξιώσεις από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν έχουν διευθετηθεί γιατί «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται». Απαντώντας στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα συντονίζει τη στάση της με την Πολωνία, που επίσης διεκδικεί την καταβολή αποζημιώσεων, ο κ. Μουταφίδης δηλώνει ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε συναντηθεί με τον Πολωνό βουλευτή που συντονίζει μία αντίστοιχη επιτροπή στο κοινοβούλιο της Πολωνίας, αλλά «δεν προβλέπεται συντονισμός σε πολιτικό επίπεδο».
Απάντηση στους εθνικούς εγωισμούς
Η εφημερίδα Die Welt εστιάζει στην προσφώνηση Στάινμαγερ κατά το κοινό δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και σημειώνει ότι για τον Γερμανό Πρόεδρο η ΕΕ «παραμένει η καλύτερη δυνατή απάντηση σε εθνικούς εγωϊσμούς, στην πόλωση και τον απομονωτισμό». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας αναφέρθηκε «στις ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», για να σημειώσει ωστόσο με κριτική διάθεση ότι τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «επανεμφανίστηκαν και στις δύο χώρες στερεότυπα που πιστεύαμε ότι είχαν ξεπεραστεί».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!