Διπλωματία
Ζεεχόφερ: αναμένω δύσκολες διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Ιταλία για το Προσφυγικό
Ποια είναι τα επίμαχα άρθρα του σχεδίου που αφορούν την Ελλάδα. Τεχνικά κλιμάκια του γερμανικού Υπουργείου βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ παρουσίασε την Τρίτη στο Βερολίνο το σχέδιο μετανάστευσης που αν και δεν είχε δημοσιευτεί είχε οδηγήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα 63 άρθρα του σχεδίου αναφέρονται σε μια δέσμη εθνικών μέτρων και σε μέτρα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαίους εταίρους.
Σκοπός του σχεδίου είναι ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και η καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξη τύπου. Αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επίτευξη συμφωνιών με κράτη μέλη της ΕΕ από τα οποία έρχονται πρόσφυγες στη Γερμανία οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο σε αυτές τις χώρες. Βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία έχει το δικαίωμα να επαναπροωθεί τους πρόσφυγες.
Ο Κανονισμός δεν λειτουργεί πλέον, και για αυτό ο κ. Ζεεχόφερ επιδιώκει τώρα να πετύχει την επαναπροώθηση με διμερείς συμφωνίες - προπαντός με την Ιταλία και την Ελλάδα απ' όπου έρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle τεχνικά κλιμάκια του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται από την Τρίτη στην Αθήνα για συνομιλίες με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε πως αναμένει «πάρα πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Ελλάδα.
Άρθρα του σχεδίου που αφορούν την Ελλάδα
Το επίμαχο σημείο των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αφορά το άρθρο 21 του σχεδίου. «Απαίτηση για συνεπή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και εντατικοποίηση των συνομιλιών με στόχο την αύξηση του αριθμού επαναπροωθήσεων στα αρμόδια κράτη μέλη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν εθνικά μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις επαναπροωθήσεις με βάση το Δουβλίνο, ειδικά στην περίπτωση παράνομης επιστροφής στη Γερμανία».
Το δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου αποτέλεσε το μήλο της Έριδος της αντιπαράθεσης του κ. Ζεεχόφερ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επειδή εισηγείται μονομερή μέτρα της Γερμανίας χωρίς συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Παρ' ό,τι ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να μην υπάρξουν μονομερή μέτρα, ο κ. Ζεεχόφερ διατήρησε αυτή την πρόβλεψη στο σχέδιο του.
Η εξήγηση του στη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι πρόκειται για δικές του προτάσεις, και όχι για απόφαση της κυβέρνησης. Από τα συμφραζόμενα των δηλώσεών του προκύπτει πάντως πως κατά αυτό τον τρόπο σκοπεύει να ασκήσει πίεση στις διαπραγματεύσεις.
Το άρθρο 22 του σχεδίου αναφέρεται στην παροχή στήριξης στα Hot Spot σε Ελλάδα και Ιταλία με προσωπικό των κρατών μελών της ΕΕ όπως και στη «διεύρυνση» του σχεδίου για «Hot Spot/Ελεγχόμενες δομές» στο πνεύμα των συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου 2018.
Στο δε άρθρο 23 ανακοινώνεται γερμανική πρωτοβουλία για την επεξεργασία ενός «τυποποιημένου μοντέλου» Hot Spot/Ελεγχόμενων δομών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί «σε περίπτωση ανάγκης σε άλλες περιοχές», δηλαδή εκτός Ευρώπης.
Το άρθρο 24 εισηγείται τη «βελτίωση των συνθηκών στέγασης» στα ελληνικά νησιά και την «παρεμπόδιση μεταφορών στην ηπειρωτική χώρα» με την «ενεργοποίηση βοηθειών της ΕΕ».
Το άρθρο 25 αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, επισήμως κοινή δήλωση, για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν έρθει από τη γείτονα χώρα στα ελληνικά νησιά. Ο Ζεεχόφερ ζητά τη συνεπή εφαρμογή αυτής της κοινής δήλωσης όπως και της επιμέρους ρύθμισης πως για κάθε άτομο που θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα η ΕΕ θα υποδέχεται ένα Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία.
«Εξισορρόπηση συμφερόντων»
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι διαπίστωσε «με έκπληξη» ότι στις χώρες στις οποίες έχει απευθυνθεί υπάρχει διάθεση για συνομιλίες. «Ώς την προηγούμενη εβδομάδα νόμιζα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση», είπε ο κ. Ζεεχόφερ, «αλλά και αυτές έχουν συμφέροντα και επιδιώκουν τώρα να βρουν έναν κοινό παρονομαστή με τα δικά μας συμφέροντα.»
Το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθούν συμβιβασμοί στη βάση μιας «εξισορρόπησης συμφερόντων», «έτσι ώστε να μπορούν να τις υπερασπίζονται στις χώρες τους οι πολιτικά υπεύθυνοι έχοντας καθαρή συνείδηση». Αυτό αφορά τόσο τη γερμανική κυβέρνηση όσο και κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα. Ο χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη λύσεων είναι τέλη Ιουλίου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!