Γενικά

18 Απριλίου 2018 14:15

Αντιδράσεις για το “παράθυρο” υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν και προέρχονται από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Αντιδράσεις για το “παράθυρο” υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια
-

Την αντίθεσή του με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια εκφράζει ο  Γιάννης Μιχελογιαννάκης με αφορμή την κατάθεση από το υπουργείο Εργασίας του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία.

«Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ένα ενδεχόμενο που ως γιατρό και ως πολιτικό με βρίσκει αντίθετο», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση και προσθέτει πως κατά την άποψή του η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη για κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται τεράστια ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πετύχει.

Χαρακτηρίζει πάντως, «εξαιρετικό» το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, καθώς προστατεύει τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και λύνει χρόνια προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλάνιζαν τον δαιδαλώδη αυτόν χώρο, ο οποίος είχε πολλά γκρίζα σημεία σε ότι αφορά τις υιοθεσίες, και παράλληλα δείχνει εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία.

Τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο

Απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας, καθώς και χαρτογράφηση των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Το ίδιο νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, αφού πλέον αποκτούν δυνατότητα αναδοχής και υιοθεσίας και ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Καθιερώνεται έτσι, ο θεσμός της Επαγγελματικές Αναδοχής για παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.

Υιοθεσία

Με το νομοσχέδιο δημιουργούνται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας, ως συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό όργανο, καθώς και Εθνικά Μητρώα Ανηλίκων, Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων και Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διατηρεί, επίσης, Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων, ενώ αντίστοιχα ειδικά μητρώα υποχρεούνται να τηρούν και οι αρμόδιοι φορείς, όπως είναι οι μονάδες παιδικής προστασίας.

Ανώτατο χρονικό όριο αναμονής θεσπίζεται για τις διάφορες φάσεις των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας, ενώ εισάγεται και ο θεσμός της ανάθεσης διεξαγωγής της κοινωνικής έρευνας και σύνταξης της απαιτούμενης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς.

Βάσει του νομοσχεδίου καθιερώνεται η υποχρεωτική επιμόρφωση των υποψήφιων θετών γονέων και επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις καταλληλότητας των ανάδοχων γονέων.

Πρόβλεψη υπάρχει επίσης και για ανάδοχες οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, έχοντας ή όχι παιδιά, μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).

Στο σκέλος της αναδοχής, το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από τον φορέα ασφάλισης του ανάδοχου γονέα αλλά και τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης και μετά την ενηλικίωσή του παιδιού στην περίπτωση που πρόκειται για ΑμεΑ. Εισάγει δε, και τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής για περιπτώσεις παιδιών με αναπηρία ή με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και για περιπτώσεις ανηλίκων που έχουν διαπράξει αδικήματα τα οποία άπτονται των διατάξεων του ποινικού-σωφρονιστικού συστήματος. Ο ανάδοχος γονέας, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις και του παρέχεται αυξημένη οικονομική ενίσχυση και εκπαίδευση.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)