Κυβέρνηση

27 Οκτωβρίου 2017 11:19

Τσίπρας: ακόμη διαπραγματευόμαστε για τα F-16

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την αναβάθμιση των αεροσκαφών, το κόστος, τα αντισταθμιστικά και την ΕΑΒ. "Διπλή επίθεση" της ΝΔ σε Τσίπρα - Καμμένο.

Τσίπρας: ακόμη διαπραγματευόμαστε για τα F-16
-

«Στα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα F-16, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά διαπραγμάτευση» για τους όρους του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών.

Ο  Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία 2,4 δις, επαναλαμβάνοντας ότι «το δικό μας "ταβάνι" είναι στα 1,1 δις, για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

«Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη, που στο παρελθόν λειτούργησαν ως “κερκόπορτα” για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα "παράθυρο" για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

Τσίπρας - F16

Όπως ανέφερε, έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών τώρα, ενώ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος.

Επιτιθέμενος στην Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα. Ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί κάποιος της τράβηξε το αυτί», ενώ χαρακτήρισε μυθεύματα τις αναφορές για συμφωνία με τις ΗΠΑ για την βάση της Σούδας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και «facts και όχι fake news», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οποία «ορισμένοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν».

Τσίπρας - Τραμπ - ΗΠΑ

«Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ - που ορισμένοι διέδιδαν κατά την εκλογή του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα του χρέους - να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας «απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα «πέρασε τον κάβο», ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι εποχές άλλαξαν. Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς, χωρίς να παρακαλεί για μία καλή κουβέντα, για ένα χτύπημα στην πλάτη».

"Πυρά" της αντιοπολίτευσης

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τα αντισταθμιστικά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου, για ανακολουθία στα λεγόμενα τους αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16.

«Μπήκατε στο Λευκό Οίκο μόνον για να δώσετε» επέκρινε τον Πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορώντας τον για «δεκτικότητα» και «γαλαντομία» κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση του έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον Πρωθυπουργό, ζητώντας απαντήσεις για το κόστος της αναβάθμισης των F16 και που θα εξευρεθούν τα χρήματα. «Για πόσα δισεκατομμύρια αλήθεια μιλάμε; 2.4; 1.1; Και πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πότε; Εις βάρος ποιων στρωμάτων της κοινωνίας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Είναι φανερό, ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε καν στο τραπέζι. Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε, αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας ως μια υποσημείωση στο περιθώριο της συμφωνίας-μαμούθ. Πρέπει να αλλάξετε ρότα μέχρι τον Νοέμβριο του '18, που θα έρθει η τελική συμφωνία για τη Σούδα, πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλα μας τα χαρτιά. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας, δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό. Οικονομικά και γεωστρατηγικά».

Πάνος Καμμένος - Βουλή

Διερωτήθηκε ακόμη ποιος θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις και στρέφοντας τα βέλη του κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, είπε ότι το Ποτάμι δεν του έχει καμία εμπιστοσύνη. Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα έχει λόγο σε μείζονα ζητήματα άμυνας και εθνικής πολιτικής, με την συμμετοχή –όπως είπε- των αρχηγών των κομμάτων και των πρώην πρωθυπουργών και την φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Την πρόταση απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας με το επιχείρημα ότι δεν είναι ώριμη.

Σχολίασε ακόμη, τις αναφορές του πρωθυπουργού σε fake news, καλώντας τον να κάνει την αυτοκριτική του, σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 2014, μόνο που τώρα –όπως είπε- το τέρας που εξέθρεψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αυτονομήθηκε. 

ΚΚΕ: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης εμπλέκουν το λαό μας  

Σε σχόλιο του το ΚΚΕ, αναφέρει "η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ήρθε για να επιβεβαιώσει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους, για το λαό μας, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, επέλεξε έναν ανώδυνο αντίπαλο στο πρόσωπο του προέδρου του Ποταμιού, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ίδια στιγμή που και ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν απάντησαν σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ στη βουλή, σχετικά με τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα.

Αλέξης Τσίπρας - Ραούλ Κάστρο

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η παρουσία του στην κηδεία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, την οποία και σήμερα με πολύ θράσος εκμεταλλεύτηκε, όπως και οι επισκέψεις στη Μακρόνησο, δεν είναι παρά το ντεκόρ για το "πολιτικό στριπιζ" και τις επαίσχυντες συμφωνίες που υπέγραψε με τις ΗΠΑ και την "διαβολικά καλή" κυβέρνηση Τράμπ. Είναι αυτό που σοφά λέει ο λαός μας “τιμάμε (ενίοτε) τους νεκρούς για να θάψουμε τους ζωντανούς”.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)