Γενικά

12 Ιουλίου 2017 22:14

Πολιτική κόντρα μετά τα “καλά νέα” για το έλλειμμα

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείματος για την Ελλάδα.

Πολιτική κόντρα μετά τα “καλά νέα” για το έλλειμμα
-

Πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις 24 χώρες που ήταν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2011, αν το συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής. Οι χώρες αυτές θα είναι η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά

«Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα "καθοριστικό βήμα" για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

Αλέξης Τσίπρας - Πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία  σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018». 

 

ΥΠΟΙΚ: η Ελλάδα γυρνά σελίδα

​"Μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης ​της 15ης Ιουνίου και την εκταμίευση της δόσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την άρση της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ομαλότητα. Η Ελλάδα γυρνά σελίδα και η κυβέρνηση εισέρχεται με σταθερό βηματισμό στο κεφάλαιο της υλοποίησης ενός σχεδίου κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης", υπογραμμίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

ΝΔ: ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της τονίζει πως «σήμερα τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης. Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα.Θυσίες, που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν από το 2010 είχαμε ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής με συγκράτηση δαπανών αντί για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι συστάσεις διεθνών οργανισμών και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υποδείκνυαν.΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πρόσθετες θυσίες, που θα μπορούσαν να είχαν τερματιστεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015, όπως αποδεικνύει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015). Σύμφωνα με αυτή, οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) και, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου».

Και προσθέτει πως «δυστυχώς, σήμερα, ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια.

Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». 

Το Ποτάμι: Χρειάζονται άλλα μυαλά

Από την πλευρά του το Ποτάμι τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι «σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τη χώρα μας. Η γενική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 15,1% το 2009 το οποίο μείωσε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, την ώρα που η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ανώτατο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ». Παράλληλα, σημειώνει ότι «η δημοσιονομική ισορροπία που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το 2014 και διαταράχθηκε ξανά το 2015 αποκαθίσταται ξανά αφού οι Έλληνες χρειάστηκε να φορτωθούν και το κόστος των πειραματισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Oι πολίτες πλήρωσαν το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα με πολλά χρόνια θυσιών, υπερφορολόγησης, απώλειας μισθών και συντάξεων. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν, αποσιωπώντας ότι χωρίς τις αντιμνημονιακές αυταπάτες τους, τις καταστροφικές επιλογές τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις συνεχείς καθυστερήσεις τους, η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

Σταύρος Θεοδωράκης

Επίσης, σημειώνει το Ποτάμι «πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή έλλειμμα έως 3%.Η χώρα μας έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και τουλάχιστον 2% ως το 2060. Στόχοι που πρέπει να αλλάξουν. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν».  Και καταλήγει: «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι το πρώτο βήμα. Επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη παραμένουν το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, από εκείνους που σκέφτονται με όρους κρατισμού της δεκαετίας του '80».

Ντομπρόβσκις: άλλο ένα θετικό σημάδι οικονομικής ανάκαμψης της χώρας

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα».

Μοσκοβισί: ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα

Από την μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)