Γενικά
Τσιρώνης: Σημαντικότερη από τα μνημόνια η CETA - Στη Βουλή θα δούμε το περιεχόμενό της
Με το παράδειγμα της ελληνικής φέτας υπογράμμισε τις μεγάλες επιφυλάξεις του για την CETA ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνης.
Στην επικύρωση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά ή CETA, αναφέρθηκε εκτενώς ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνης, μιλώντας στο "Κόκκινο".
Υπογράμμισε τις μεγάλες επιφυλάξεις του για την CETA τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι πολύ σημαντικότερη από τα μνημόνια για τη ζωή μας. "Αυτές οι συμφωνίες είναι καταστροφικές πρώτα από όλα για τη Δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να είναι η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα όμηρος τέτοιων συμφωνιών", είπε ο κ.Τσιρώνης τονίζοντας ότι τη CETA θα πρέπει να τη δούμε στο ελληνικό κοινοβούλιο στην τελική της μορφή.
Έδωσε δε το παράδειγμα της ελληνικής φέτας για να εξηγήσει τις πιθανές επιτπώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας. Φανταστείτε να μην «μπορούμε να πουλήσουμε φέτα από αιγοπρόβειο γάλα και να μπορεί ο καθένας να πουλάει κάτι πολύ υποδεέστερο, από αγελαδινό γάλα ή γάλα σε σκόνη, και να το παρουσιάζει με τον ίδιο τίτλο εξαπατώντας τον καταναλωτή».
Εξήγησε ότι για τον Έλληνα αγρότη (σ.τ.σ. και παραγωγό άλλων προϊόντων) θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. «Εμείς επενδύουμε σε ποιότητα και αυτή η ποιότητα πρέπει να έχει ετικέττα, brand, δεν μπορεί ο άλλος να "παίζει" με τη δική μας ετικέττα, το δικό μας brand -και μάλιστα με μία διεθνή συμφωνία που να τον προστατεύει, ενώ δεν προστατεύει τα συμφέροντα των δικών μας παραγωγών», υπογράμμισε ο κ.Τσιρώνης.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη στάση δεξιών και φιλελεύθερων κομμάτων, είπε χαρακτηριστικά :«Πραγματικά αναρρωτιέμαι πώς άνθρωποι που κόπτονται για την Ελλάδα, ότι είναι αυτοί οι εθνικόφρονες και εμείς δεν είμαστε, εμείς είμαστε διεθνιστές, πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και ψηφίζουν αυτά τα πράγματα. Αναρρωτιέμαι αυτοί οι βουλευτές τι θα πουν στους δικούς τους ψηφοφόρους όταν έρθουν στην Ελλάδα; Με ποιου συμφέροντα είναι;» αναρρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Eξάλλου, ο ίδιος σημείωσε ότι με το νέο πλαίσιο που προωθείται για τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο, μπαίνει ένα τέλος στην διαφθορά που τροφοδοτεί η ατομική αντιμετώπιση ανά ιδιοκτησία, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση άνω του 90% των δασικών εκτάσεων που σήμερα δεν είναι επιλέξιμες από την ΕΕ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!