Γενικά

19 Ιανουαρίου 2017 23:32

Συνάντηση πρώην και νυν υφυπουργών για θέματα ομογένειας

Ο Κουίκ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην προσπάθεια αναζωογόνησης του ελληνισμού της διασποράς

Συνάντηση πρώην και νυν υφυπουργών για θέματα ομογένειας
-

Την ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για τον Ελληνισμό της Διασποράς, «με βάση αφενός τι θέλουμε εμείς από την ομογένεια και αφετέρου τι θέλει η ομογένεια από εμάς», τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μετά τη συνάντησή του με πρώην ομολόγους του.

Ο. κ. Κουίκ μετά τη συνάντησή, ευχαρίστησε τους πρώην συναδέλφους του που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απηύθυνε και σημείωσε πως με τη συμμετοχή τους απέδειξαν ότι στα ομογενειακά θέματα, δεν χωράει τίποτα άλλο παρά μόνο η απόλυτη διάθεση της συνεργασίας και συναίνεσης απέναντι στον Ελληνισμό της Διασποράς.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη σύσκεψη, φιλική και αποτελεσματική και επισήμανε πως ήταν η πρώτη φορά που έγινε και πως ήταν πολύ σημαντικό να καταθέσει ο καθένας την εμπειρία του αλλά και τις σκέψεις του για το αύριο.

Στη δίωρη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε ταύτιση απόψεων στους βασικούς άξονες που πρέπει να διέπουν την ανασύσταση των σχέσεων του εθνικού κέντρου με την Ομογένεια, ειδικότερα όσον αφορά τη γλώσσα, την ελληνική παιδεία, την Εκκλησία και την αναδιοργάνωση του ομογενειακού Ελληνισμού.

Επίσης, τονίστηκε η σημασία της σύστασης ενός νέου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ως δεξαμενής σκέψης (think tank), ως συμβουλευτικού οργάνου της ελληνικής πολιτείας για τη διαχείριση ομογενειακών θεμάτων, όπως προβλέπεται και συνταγματικά, με την υποστήριξη της Ελλάδας προς τη νέα οργάνωσή του και αυτοχρηματοδοτούμενο, με τη δυνατότητα συμμετοχής του κάθε ομογενούς ξεχωριστά.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συστηματικότερης προσέγγισης στους επιχειρηματικούς πυλώνες της Ομογένειας που, λόγω της οικονομικής τους διείσδυσης, ασκούν εκτός των άλλων και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις – κάτι που είναι χρήσιμο για τα θέματα ελληνικού εθνικού συμφέροντος.

Τέλος, στους σκοπούς του ΣΑΕ αυτού, θα πρέπει να είναι και η χάραξη πολιτικής για την πολύ νέα γενιά μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες και απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ.

Ακόμα, συμφωνήθηκε να υπάρξουν και μεμονωμένες συναντήσεις του κ. Κουίκ με τους πρώην συναδέλφους του, για θέματα που έθεσαν ο καθένας ξεχωριστά και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το υφυπουργείο Ελληνισμού, ανεξάρτητα αν εστιάζει τη μεγαλύτερη προσοχή του στον Ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή είναι μία χώρα με καθοριστικές επιρροές στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, οφείλει να διαχειρίζεται ισόποσα και τη Διασπορά στον Καναδά, Αυστραλία, Ασία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Αφρική, όπου μάλιστα, δεν επιτρέπεται να αγνοούνται οι μικρές αλλά δυναμικές κοινότητες Ελλήνων που βρίσκονται σε κράτη όπως η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Μποτσουάνα, το Κονγκό, η Αιθιοπία κ.λπ., και φυσικά ο μεγάλος Ελληνισμός στη Νότιο Αφρική ή την Αίγυπτο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Γρηγόρης Νιώτης, Τάκης Σκανδαλάκης, Κώστας Τσιάρας, Δημήτρης Δόλλης, Σπύρος Κουβέλης, Άκης Γεροντόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών επί εκκλησιαστικών και πολιτιστικών θεμάτων Γιάννης Αμανατίδης. Επίσης, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Πλευράκης, και από το διπλωματικό γραφείο του υφυπουργού, η διευθύντρια Μάγια Σολωμού και οι Βίκτωρας Μαλιγκούδης και Χρήστος Δημητρίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)