Γενικά

19 Δεκεμβρίου 2016 17:12

Αντιδράσεις για την τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά

Στη Βουλή η τροπολογία. Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όνειδος για το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζει την τροπολογία ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.

Αντιδράσεις για την τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά
-

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που περιλαμβάνει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και η οποία κατατέθηκε στην Βουλή.

Η αναστολή αυτή κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση, για να βοηθηθούν ο ι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Έτσι, λοιπόν στα νησιά στα οποία δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ είναι: η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος και όλα τα Δωδεκάνησα, πλην των δύο μεγαλυτέρων Ρόδου και Καρπάθου, ενώ την τελευταία στιγμή συμπεριλήφθηκε και η Σαμοθράκη.

Η αναστολή της αύξησης, σύμφωνα με την τροπολογία, θα διαρκέσει για έναν χρόνο και μετά αν δεν υπάρξει άλλη απόφαση τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα μεταταχθούν στον αυξημένο ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εξαγγελία της Κυβέρνησης έκανε λόγο για εξάμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. 

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη, θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Όνειδος για το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζει την τροπολογία για τον ΦΠΑ των νησιών ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου.

Παράλληλα, κάνει περί στοχοποίησης και επιλεκτική τιμωρίας των νησιών μας «αφού το περιεχόμενο της απαράδεκτης, προσβλητικής, διάτρητης τροπολογίας, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική αφού σύμφωνα με αυτή : η Κάρπαθος και η Ρόδος δεν είναι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, δεν είναι νησιά της Δωδεκανήσου σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο και δεν είχαν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σύμφωνα με το “δήθεν” κριτήριο».

Νησιά - ΦΠΑ - ταμειακή μηχανή - απόδειξη

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ» σχολιάζει ο Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσίαρας για την τροπολογία αναστολής αύξησης ΦΠΑ στα νησιά και σημειώνει πως «ήταν μια επιλογή η οποία, μέσα από δημοσιονομικά δεδομένα, δεν δημιούργησε κανέναν τριγμό στις σχέσεις μας με τους εταίρους δανειστές»

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM τονίζει πως «το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε από αυτή τη θέση και με υπερψήφιση δικών του μέτρων προέβλεπε ότι από 1ης Ιανουαρίου θα αναστέλλονταν ο χαμηλός ΦΠΑ και θα είχαμε υψηλό ΦΠΑ για τα νησιά βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση».

«Ακόμα και οι σουλτάνοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό και θρησκευτικό καθεστώς προς τα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση. Η αναστολή, κατά συνέπεια, που εισηγείται η κυβέρνηση προς τη Βουλή θεωρείται ανεπαρκέστατη για τους υπερήφανους κατοίκους - ακρίτες των νησιωτικών περιοχών» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επισημαίνει πως «τα νησιά χρειάζονται ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς με στόχο τον διπλασιασμό των υποδομών στον τουρισμό και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας με στόχο να καταστούν αυτάρκη».

Από την μεριά του Το Ποτάμι κάνει λόγο για μεγάλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια μόνο απ’ τα νησιά των συνόρων και μόνο για το 2017. «Καλοδεχούμενο» σχολιάζει και συμπληρώνει πως «το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ κι όπως αναφέρεται στην τροπολογία «η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)