Γενικά

10 Νοεμβρίου 2016 19:20

Συμφωνία για ΕΣΡ με πρόεδρο τον Κουτρομάνο

Μετά και τις πιέσεις από πλευράς Βούτση υπήρξε τελικώς συναίνεση για συγκρότηση του ΕΣΡ με πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο. Η νέα σύνθεση του Συμβουλίου.

Συμφωνία για ΕΣΡ με πρόεδρο τον Κουτρομάνο
-

«Λευκός καπνός» συναίνεσης βγήκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, στην Βουλή, για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο δρόμος άνοιξε με αποδοχή από την Κυβέρνηση της γαλάζιας πρότασης για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την δέσμευση του Νίκου Παππά για επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και επανεξέταση του αριθμού των αδειών εθνικής εμβέλειας.

Συμβιβαστική πρόταση για τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΣΡ έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προτείνοντας τον Αθανάσιο Κουτρομάνο και τον Ροδόλφο Μορώνη αντίστοιχα.

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε τελικώς είναι: Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Το νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση», αναφέρει σε δήλωση του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, ο οποίος με την μεσημβρινή δήλωση του άνοιξε τον δρόμο της συναίνεσης για το ΕΣΡ.

«Αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια» χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Βουλή - ΕΣΡ - τηλεκοντρόλ

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.

«Αποτιμούμε κ. πρόεδρε τη δική σας συμβολή ως ιδιαίτερα θετική επί της επίτευξης λύσης, γενικώς στα ζητήματα των ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακριβώς λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Είναι κορυφαίο ζήτημα και γι' αυτό εκτιμούμε ως κορυφαία τη δική σας δήλωση ως ύψιστου παράγοντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τρίτου πολιτειακού παράγοντα», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, ο κ. Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

ανασχηματισμός - ΕΣΡ - τηλεοπτικές άδειες - υπουργοί

Την ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση της έκτης Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να ασκήσει άμεσα τον ρόλο του το ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενοίκιο για την χρήση των συχνοτήτων και κανόνες.

Ο Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «σήμερα, ολοκληρώνουμε την συγκρότηση και των πέντε Ανεξάρτητων Αρχών». Όπως δε, ανέφερε χαρακτηριστικά «για κάποιον που σκέφτεται τι σημαίνει ακόμη να λειτουργεί κανονικά η Βουλή, ας το σκεφτεί κι ας πάει και μερικά χρόνια πίσω». Ο πρόεδρος της Βουλής, θύμισε ότι έχει προταθεί, πριν μπει σε τελική ευθεία η παρέμβαση του ΕΣΡ, τα μέλη του να προσέλθουν στη Βουλή και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

«Η Κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση» τονίζουν πηγές της ΝΔ για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.). Σχολιάζοντας τη συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων, τονίζουν πως το κόμμα ήταν σταθερά υπέρ πραγματικά ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών, που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους.

Όπως τονίζουν, αυτό μάλιστα το απέδειξε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες.

Στη ΝΔ θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία ανεξάρτητη αρχή, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους και κάνουν λόγο για αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία και απέτρεψε το επιχειρούμενο «μιντιακό» πραξικόπημα.

Για νίκη της Δημοκρατίας και Δικαίωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ανακοίνωσή του αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αποδείξαμε ότι αν και είμαστε ένα μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, συνεχίζουμε να χαράσσουμε μεγάλους δρόμους για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα». «Πρώτοι κ μόνοι αγωνιστήκαμε για την δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε την μόνη θεσμικά ορθή κ αξιόπιστη λύση» τονίζει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει πως «στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει».

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Ενώ η Ένωση Κεντρώων πρότεινε συναίνεση τα άλλα κόμματα διέπραξαν συναλλαγή και νομή λαφύρων. Η μεν ΝΔ ενώ ζητούσε να καταργηθεί ο νόμος Παππά, έκανε πίσω και αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την δωδεκάτη ώρα διαπραγματευόταν με την ΝΔ μοιράζοντας θέσεις του ΕΣΡ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της και συμπληρώνει πως η θέση του κόμματος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική ενώ εύχεται στο νέο ΕΣΡ να ανταποκριθεί στα  καθήκοντά του.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)