Κόμματα
Βέτο από ΝΔ για συγκρότηση του ΕΣΡ
«Αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη» χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ ο Παππάς. Ποιον όρο θέτει η ΝΔ. Σε υψηλούς τόνους η πρώτη διάσκεψη του ΣτΕ.
Τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα επιχειρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η Διάσκεψη των Προέδρων. Χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ θα γίνει συζήτηση επ΄αυτής και λήψη απόφασης.
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει πως "η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Νέα Δημοκρατία από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα". Και καταλήγει: "Συνεπώς, η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του".
Κυβέρνηση για ΝΔ: Επιχειρεί ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη
Άμεση και αιχμηρή απάντηση κατά της ΝΔ εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κατηγορώντας την ότι «στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η Νέα Δημοκρατία εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο» και με την ανακοίνωσή της, όπως σημειώνεται «σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ΝΔ «επιπλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ , ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες».
«Τους καλούμε να συνέλθουν γιατί ο κατήφορος που έχουν πάρει, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. Το ότι η ΝΔ «αδειάζει» με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά», καταλήγει ανακοίνωση.
Κόντρα δίχως τέλος...
«Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις. Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που παρέκαμψε το Ε.Σ.Ρ., παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά. Και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία επειδή επιμένουμε στο αυτονόητο. Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο Ε.Σ.Ρ. και συζήτηση για τη συγκρότησή του από μηδενική βάση και σε κλίμα συνεννόησης. Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική Κυβέρνηση είναι το θράσος της. Τίποτα άλλο», ήταν η απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η κυβέρνησησ απάντησε ότι "θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια, να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της διαπλοκής, και να ζητάς και τα ρέστα. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Ας προσέλθει η ΝΔ".
Παππάς: Αδιανόητη η στάση της ΝΔ
«Αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη», χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τη στάση της ΝΔ και τονίζει πως οφείλει σήμερα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.
Αναλυτικά, σχετικά με την «απροκάλυπτη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», ο κ. Παππάς τονίζει σε δήλωσή του: «Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, ότι «καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» και καταλήγει: «Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».
Επίθεση στην ΝΔ για την στάση της στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε και η Όλγα Γεροβασίλη. Σε δηλώσεις στον Real FM, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολίτευση να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Είναι μια ευκαιρία να συμφιλιωθεί η Νέα Δημοκρατία με την πραγματικότητα».
Την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσαν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την αναγκαία συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ο κ. Βούτσης επιμένει, από πλευράς του, στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».
Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε επίσης πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.
Εν τω μεταξύ, υψηλοί ήταν οι τόνοι μεταξύ των ανώτατων δικαστών κατά την χθεσινή πεντάωρη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Το πρώτο θέμα που απασχολεί τη διάσκεψη της Ολομέλειας είναι η εξέταση του παραδεκτού ή μη των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών, και εφόσον κριθούν παραδεκτές τότε οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπουν στην ουσία των προσφυγών.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!