Ευρωπαϊκή Ενωση
Γιούνκερ: διπλάσιοι πόροι για επενδύσεις στην ΕΕ
Τόνισε ότι χρειάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και η ευελιξία για να ωθηθεί η ανάπτυξη. Έκανε έκκληση για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα.
Τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.
«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δις μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.
Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.
«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».
«Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή. Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία διεύρυνσης της πρόσβασης στη λεγόμενη «ψηφιακή οικονομία», προαναγγέλλοντας μέτρα για επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση των υψηλής ταχύτητας συνδέσεων στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα έκανε λόγο λόγο για «σύνδεση 5G σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2025». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα έπρεπε να υπάρχει μέχρι το 2020 δωρεάν WiFi.
Αναφορικά με το Brexit ο κ. Γιούνκερ είπε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών ωστόσο με την αποχώρηση της Βρετανίας «δεν τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οσον αφορά τη μελλοντική σχέση Λονδίνου και ΕΕ, επανέλαβε ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων: «Δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά» υπογράμμισε.
Ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε τα κράτη-μέλη ότι, δίνοντας προτεραιότητα στα στενά τους συμφέροντα, δίνουν έδαφος στο λαϊκισμό. «Όμως ο λαϊκισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα» πρόσθεσε.
«Οι αξίες μας είναι η Ελευθερία, Δημοκρατια, το Κράτος Δικαίου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ποτέ να ανεχτούν να δολοφονούνται Πολωνοί εργάτες στους δρόμους του Έσεξ. Είμαστε απέναντι στη θανατική ποινή και πιστεύουμε στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για αυτό υπερασπιζόμαστε το Κράτος Δικαίου οπουδήποτε στην Ευρώπη» τόνισε.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γιούνκερ υπογράμμισε την έκκληση του «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους». Όσον αφορά την αλληλεγγύη, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο και απαραίτητη για την ΕΕ, «όμως δεν μπορεί να επιβάλεται».
Ο Γιούνκερ προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκού σχήματος νεανικού εθελοντισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τους χώρους υποδοχής προσφύγων ή σε φυσικές καταστροφές, όπως στον σεισμό στην Ιταλία.
Επίσης προανήγγειλε μέτρα που θα διασφαλίζουν πως «όποιος μπαίνει στην ΕΕ κι όποιος βγαίνει από την ΕΕ θα καταγράφεται», λέγοντας πως η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών-μελών και ενισχυμένο ρόλο της Europol.
Επανέλαβε επίσης τη θέση του για στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, προτείνοντας επίσης τη δημιουργία εναντίον κοινού ταμείου.