Βουλή

27 Ιανουαρίου 2016 17:00

Στη Βουλή έφτασε το θέμα Ξηρού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θεατρικό. Τι λένε θύματα της 17Ν. Νέες εξηγήσεις από το Εθνικό Θέατρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του.

Στη Βουλή έφτασε το θέμα Ξηρού
-

Μετά το σάλο που ξέσπασε με την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο βασισμένη σε σημεία της αυτοβιογραφίας Ξηρού, ΝΔ και Ποτάμι φέρνουν το θέμα στη Βουλή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ερώτηση του αναφέρει πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινεί πάντα λίθον προκειμένου να διεγείρει το φάντασμα της τρομοκρατίας, μια «αιμορραγούσα» πληγή τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων, όσο και της λοιπής κοινής γνώμης» και ζητά την άποψη της κυβέρνησης για το εάν η παράσταση αυτή προάγει τον πολιτισμό και προωθεί υγιή και αξιόπιστα πρότυπα για τις επόμενες γενιές.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας το θέμα έθιξε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι λέγοντας ότι «κάποιοι επιδιώκουν όχι μόνο την φυσική απελευθέρωση του κατά συρροή δολοφόνου, αλλά και την απενοχοποίηση των πράξεων του δια μέσω της ιδεολογικοποίησης της τρομοκρατίας», με τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να αποφεύγει να πάρει θέση.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε μόνον πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αποφυλακίστηκε ο Σάββας Ξηρός αλλά 52 άλλοι κρατούμενοι με αποτέλεσμα σήμερα να επικρατεί καλύτερο κλίμα στις φυλακές και να έχει μειωθεί η εγκληματικότητα. «Δεν υπάρχει βία στις φυλακές γιατί βγήκε στους δρόμους», ανταπάντησε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Θύελλα αντιδράσεων 

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς που τον Ιούλιο του 1992 έπεσε θύμα επίθεσης της 17 Νοέμβρη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο Θάνος Αξαρλιάν, που περνούσε τυχαία από το σημείο, εξέφρασε την αντίθεσή του στο έργο.

Προσωπικά τους έχω συγχωρέσει, αλλά δεν μπορώ να τους συγχωρέσω βέβαια για την δολοφονία του Αξαρλιάν. Κατά τον κ. Παλαιοκρασσά είναι λάθος μια πολιτισμένη χώρα να ενθαρρύνει κατά οποιονδήποτε τρόπο την τρομοκρατία. «Δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ή να προβάλλουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο μια υπόθεση η οποία είναι τρομοκρατική».

«Θα μπορύσαν, αν θέλουν να καταδικάσουν τη βία να διαλέξουν οποιοδήποτε άλλο από τα εκατοντάδες έργα που στρέφονται κατά της βίας» συμπλήρωσε.

Ήδη από χθες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ενώ θέση πήρε και ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας, ο οποίος μέσω twitter, έκανε λόγο για «στρατευμένη τέχνη» ενώ σήμερα τοποθετήθηκε για το θέμα και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας οτι η επιλογή του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει παράσταση, βασισμένη και σε κείμενα του ισοβίτη τρομοκράτη Ξηρού, αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συμπάθειας προς το δολοφόνο και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αντέδρασε επίσης μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, από όπου απέδωσε την ευθύνη του ότι «καταδικασμένος ως κατά συρροή δολοφόνος από την ελληνική δικαιοσύνη» γίνεται «θεατρικός συγγραφέας με τα χρήματα του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού» στην κυβέρνηση. «Τι άλλο θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξαγνίσει τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό;» διερωτάται η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Ξηρός δήλωσε ότι ξεχρέωσε. θα φέρει πίσω και τους πατεράδες των παιδιών μας;».

Θέση πήρε και η Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία μέσω του Καλημέρα Ελλάδα, εξέφρασε την οργή των θυμάτων των τρομοκρατικών ενεργειών των τρομοκρατικών οργανώσεων, τονίζοντας την πτυχή ότι, «το Εθνικό Θέατρο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο».

«Όταν μιλάμε για το Δημόσιο μιλάμε για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, άρα μιλάμε για την κομμένη σύνταξη της μητέρας του Αξαρλιάν, για τους φόρους που πληρώνουμε όλοι εμείς, έτσι αυτό το έργο που δίνει την ευκαιρία στον Σάββα Ξηρό να πει πόσο καημένος είναι και άρα να τον καταστήσει συμπαθή ενώ δεν έχει ζητήσει συγγνώμη σε καμία στιγμή της ζωής του για το έγκλημα το οποίο έκανε... Βγαίνει να δίνει συντάξεις και να λέει ότι έχει ξεχρεώσει για το αίμα ανθρώπων μετά από 10 χρόνια φυλακή. Πώς έχει ξεχρεώσει;»  είπε η Α.Μπακογιάννη και συμπλήρωσε:

«Η τέχνη δεν έχει όρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τέχνη είναι ανεύθυνη και όταν κάνεις μία επιλογή σε ένα συγκεκριμένο θέμα και παίρνεις θέση είναι λογικό ότι θα σου ασκηθεί κριτική και θα ακουστεί η άλλη άποψη (...) Το έργο αυτό πραγματεύεται τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού από τη σκοπιά του κ. Ξηρού 100%. Τον τρόπο κράτησής του, τα περί πολιτικού εγκλήματος και πώς το ελληνικό κράτος απέσπασε την ομολογία του διάφορα θέματα της δικής για τα οποία η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί».

Στο πλάι των Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας ο Αμερικανός Πρέσβης

Αντίδραση εκδηλώθηκε και από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Αμερικανός Πρέσβης πήρε θέση, αναρτώντας στο twitter την ανακοίνωση του κινήματος «Ως Εδώ», επεσήμανε ότι,  «Η Ομάδα Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας «ΩΣ ΕΔΩ» αμφισβητεί τη χρησιμότητα της δημόσιας χρηματοδότησης για να ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο έργο βασισμένο σε μέρος του βιβλίου τρομοκράτης της 17 Νοέμβρη».

Εθνικό: Η παράσταση είναι κραυγή ενάντια στη βία

Οι συντελεστές της παράστασης, από την πλευρά τους, διευκρινίζουν ότι, η παράσταση δεν εξυμνεί τις ενέργειες του Σάββα Ξηρού.

Ως «κραυγή ενάντια στη βία» χαρακτήρισε την παράσταση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και συμπλήρωσε:

«Το θέατρο δεν είναι για να κάνει πολιτική, είναι για να ανεβάζει στην επιφάνεια ανθρώπινα θέματα».

Συντελεστές της παράστασης σημειώνουν ότι, «σε καμία περίπτωση δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του Ξηρού, ούτε και δικαιολογεί την τρομοκρατία. Αντιθέτως, η παράσταση τελειώνει με τη φράση ‘καμία ιδέα δεν είναι αρκετή, για να δικαιολογήσει εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)