Ευρωπαϊκή Ενωση
Η νέα “Frontex” στη Σύνοδο για το Προσφυγικό
Επί τάπητος οι προτάσεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Προηγήθηκε μίνι σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούργο πρωθυπουργό.
Νέα Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, με βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα για διεύρυνση των εξουσιών της Frontex, μέσω της δυνατότητας επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ακόμη και χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους.
Την επιθυμία του να καταλήξει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής σε μια «συμφωνία επί της αρχής» αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, εξέφρασε προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαι της άποψης ότι θα ήταν φρόνιμο η Σύνοδος Κορυφής να πει “ναι” επί της αρχής στις προτάσεις της Κομισιόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Γιούνκερ συμμετείχε επίσης στη συνάντηση που έγινε νωρίτερα ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και τους ηγέτες της ΕΕ που επιθυμούν να προχωρήσουν με το εθελοντικό σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία, το οποίο έχει προτείνει η Επιτροπή.
Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».
Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Μ. Βρετανίας που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου χαρακτήρισε «απαράδεκτα» ορισμένα σημεία της βρετανικής πρότασης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία έως το Φεβρουάριο.
Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία των κέντρων υποδοχής (hotspots).
«Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο από την πλευρά του Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Φρ. Ολάντ δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.
«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ , προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».
Το Βερολίνο φέρεται να στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν με την Α. Μέρκελ να δηλώνει σήμερα πως υποστηρίζει θερμά την πρόταση της Επιτροπής για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία επιθυμεί αν επιτευχθί γρήγορα πρόοδος στο θέμα αυτό. «Πρέπει να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση», τόνισε.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε επισημάνει νωρίτερα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. «Τα hot spots δεν θα λειτουργήσουν εάν τα κράτη-μέλη δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.
Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε μίνι Σύνοδος με τη συμμετοχή ηγετών Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου είχε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουτγός είχε σύντομο τετ-α-τετ και με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, στο πλαίσιο της μίνι-συνόδου που προηγήθηκε. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αργότερα στη συζήτηση συμμετείχε ο Μάρτιν Σουλτς και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!