Γενικά
«Ράλι» αναζήτησης ισοδυνάμων στο «παρά πέντε»
Ισοδύναμα εκατοντάδων εκατομμυρίων αναζητά η κυβέρνηση. «Αγκάθια» το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η φορολόγηση των ενοικίων.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές , έχει ανεβάσει το θερμόμετρο… στα επιτελεία των κομμάτων τα οποία προετοιμάζονται «πυρετωδώς» για την συζήτηση στην Βουλή, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ασχέτως με τη στάση που κράτησαν στη ψηφοφορία για τη συμφωνία.
Το «πισωγύρισμα» της κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των ενοικίων προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να μην περιλαμβάνεται στο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσουν για να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ, αλλά σίγουρα θα είναι στο επόμενο πακέτο μέτρων, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα 200 εκ. ευρώ που προβλέπονται να εισπραχθούν από το μέτρο αυτό.
Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν και τα 168 εκατομμύρια από την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τότε ο λογαριασμός των ισοδύναμων που αναζητά η κυβέρνηση ανέρχεται συνολικά στα 368 εκ. ευρώ.
Πηγές των δανειστών αφήνουν να διαρρεύσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό σχέδιο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητούνται.
Κι ενώ υπάρχει αυτή η δυστοκία, η κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει και τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα η οποία θα εξεταστεί στο επόμενο EWG που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 21 Οκτωβρίου.
Μάλιστα αυτή η δεύτερη λίστα μέτρων είχε προγραμματιστεί να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, η οποία όμως αναβλήθηκε τελικά λόγω του αιφνίδιου θανάτου της μητέρας του.
Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο αν τελικά δικαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ που κάνουν λόγο για περαιτέρω απόκλιση στους στόχους της κυβέρνησης που θα φέρουν μια μαύρη τρύπα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν χρειαστεί να βρεθούν ισοδύναμα και για την κάλυψη αυτού του ποσού, είναι οφθαλμοφανές ότι η κυβέρνηση θα κληθεί εκτός των επώδυνων μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει, να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση γι’ αυτήν.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να κάνει λόγο για «σεισάχθεια» στα χρέη των πολιτών στην εφορία εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής τους.
Ωστόσο το μεγαλύτερο «αγκάθι» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Μαξίμου το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το «ψαλίδι» στις συντάξεις τον επόμενο χρόνο προκειμένου να εξευρεθούν 1,8 δις ευρώ.
Τα προβλήματα των συνταξιούχων όμως δεν σταματάνε εδώ. Σημερινό δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι 230.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου κινδυνεύουν να πάρουν μειωμένο σε ποσοστό 40%-50% το μέρισμα που τους καταβάλλεται από το ΜΤΠΥ.