Κόμματα

15 Σεπτεμβρίου 2015 16:29

Θεοδωράκης: Θέλουμε στην κυβέρνηση γνώστες του αντικειμένου και υπουργούς με ένσημα

«Ο υπουργός θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα. Και λέμε πέντε, γιατί αν πούμε παραπάνω δεν θα βρεθεί κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναλάβει», τόνισε.

Θεοδωράκης: Θέλουμε στην κυβέρνηση γνώστες του αντικειμένου και υπουργούς με ένσημα
-



Οξύτατη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από τη Λάρισα, όπου ολοκλήρωσε τον κύκλο των debate που πραγματοποίησε στην περιφέρεια ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έστειλε το μήνυμα του κόμματος στον κόσμο, λέγοντας ότι «το πρώτο κόμμα θα φοβηθεί μόνο αν δει ότι υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Αν λοιπόν θέλετε Ποτάμι στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφίσετε το Ποτάμι. Αν θέλετε να χαλιναγωγήσουμε τις άσχημες ορέξεις των παλιών κομμάτων, δώστε μας ένα μεγάλο ποσοστό. Με ένα 10% θα μπορούμε να ελέγξουμε το πρώτο κόμμα και να πάμε με τον αέρα του νικητή να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά».

Ο κ. Θεοδωράκης στη συνέχεια ανέφερε το δικό του προαπαιτούμενο για την επόμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «εμείς θέλουμε στην κυβέρνηση επαΐοντες. Γνώστες του αντικειμένου που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Επιπλέον ο υπουργός θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα. Και λέμε πέντε, γιατί αν πούμε παραπάνω δεν θα βρεθεί κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναλάβει».

Ερωτηθείς, δε, για δημοσίευμα σχετικά με δημόσια έργα που πήρε η εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη, υπογράμμισε ότι «χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η ιστορία Φλαμπουράρη. Ο κύριος αυτός πήρε χρήματα ως υπουργός λίγες μέρες πριν διαλυθεί η Βουλή. Πήρε 3,9 εκατ. ευρώ. Είναι μέτοχος, ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρίας. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να δώσει μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση στον ελληνικό λαό. Ποια είναι η σχέση του κόμματός του με τα κυρίαρχα συμφέροντα στην Αθήνα, με αυτούς που ο ίδιος ονομάζει ολιγάρχες».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, απάντησε:

Για το ενδεχόμενο νέων εκλογών:

"Είναι παράδοξο ο κ. Τσίπρας να μιλά για σχέσεις και συνεργασίες παρά φύση όταν ο ίδιος συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ που κινούνται στα άκρα της δεξιάς. Όποιο κι αν είναι την Κυριακή το πρώτο κόμμα θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Η λογική λέει ότι πας και συζητάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το νικητή των εκλογών. Δεν υπάρχει περίπτωση πάντως το Ποτάμι να συναινέσει σε νέα προσφυγή στις κάλπες".

Για το μνημόνιο Τσίπρα:

"Όλοι κάτι χάσαμε από τα μνημόνια. Πρέπει όμως να νοιαζόμαστε κυρίως γι’ αυτούς που έχασαν τα περισσότερα. Ο κ. Τσίπρας δεν νοιάστηκε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Του λέγαμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και γελούσε. Άφησε τον χρόνο να περάσει και τελικά έφερε ένα μνημόνιο πολύ χειρότερο από μια συμφωνία που θα έφερνε αν το έκανε όταν του είπαμε εμείς. Χρειάζεται τώρα μια ομάδα ικανών ανθρώπων, να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους, να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε σ’ αυτό το μνημόνιο για να απαλύνουμε τις κοινωνικές αδικίες. Πρέπει ο κόσμος να ψηφίσει με γνώμονα τη δημιουργία μιας ικανής ομάδας, με σχέδιο, ώστε να κάνει μια αντιπρόταση στους Ευρωπαίους για τη διόρθωση του μνημονίου Τσίπρα".

Για τη διαφαινόμενη αποχή από τις κάλπες:

"Ο κόσμος εγκαταλείπει την πολιτική διότι βλέπει ότι οι βασικοί διεκδικητές της εξουσίας είναι διεφθαρμένοι. Ο κόσμος απομακρύνεται από την πολιτική γιατί το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο βρόμικο μ’ εκείνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουράκης λίγο πριν εγκαταλείψει το Υπουργείο του, έκανε 2.500 προσλήψεις ενώ δεν φρόντισε να καλύψει τα 6.000 κενά στα σχολεία. Το Ποτάμι πληρώνει κι εκείνο, την ανεπάρκεια των παλιών κομματικών σχηματισμών. Η αποχή όμως είναι μεγάλο πρόβλημα. Ιδίως οι νέοι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν. Αυτή η χώρα είναι δική τους και δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτούς".

Για τα ισοδύναμα μέτρα:

"Τα ισοδύναμα είναι κυρίως αυτά που πηγάζουν από τις περικοπές στα ρετιρέ της εξουσίας. Υπάρχουν περιθώρια να εξοικονομηθούν λεφτά ώστε να πάνε προς εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Ξέρετε για παράδειγμα πόσο στοίχισαν τα σάντουιτς για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ; Κόστισαν περίπου 1.000 γιατρούς και 2.000 νοσηλευτές".

Για το ποσοστό στο οποίο στοχεύει το Ποτάμι:

"Ένα Ποτάμι το οποίο θα έχει ένα μικρό ποσοστό δεν έχει κανένα λόγο ο νικητής των εκλογών να το ακούσει. Το πρώτο κόμμα θα φοβηθεί μόνο αν δει ότι υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Αν λοιπόν θέλετε Ποτάμι στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφίσετε το Ποτάμι. Αν θέλετε να χαλιναγωγήσουμε τις άσχημες ορέξεις των παλιών κομμάτων, δώστε μας ένα μεγάλο ποσοστό. Με ένα 10% θα μπορούμε να ελέγξουμε το πρώτο κόμμα και να πάμε με τον αέρα του νικητή να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά".

Για τους συνταξιούχους:

"Το Ποτάμι λένε, έχασε 1% γιατί απάντησα σ’ έναν συνταξιούχο που με ρώτησε για το τι μπορούμε να του δώσουμε, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα σε εκείνον αλλά θα δώσουμε στο παιδί του. Προφανώς πρέπει να εξασφαλιστούν οι συνταξιούχοι. Αν καταλάβουν όμως ότι είσαι τίμιος και όλα όσα κάνεις είναι για να κερδίσει τελικά το παιδί του και το εγγόνι του, τότε θα είναι μαζί σου και ο συνταξιούχος".

Για τα νοσοκομεία:

"Το Ποτάμι είπε ότι κακώς καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος δεν πρέπει να πληρώνουν. Αλλά δεν μπορείς να καταργείς τα 5 ευρώ κι αμέσως να βάζεις πρόσθετο φόρο 30 ευρώ στις συντάξεις. Δώσαμε μάχη το καλοκαίρι, προσπαθώντας να πείσουμε την κυβέρνηση να πληρώνουν οι τουρίστες στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Δεν ήθελαν, γιατί έχουν ιδεοληψίες".

Για τα κενά στα σχολεία:

"Η χώρα αυτή έχει πολλά περιθώρια, αρκεί να την πάρουμε από τα χέρια των ανίκανων και να παραμερίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς. Ξέρετε γιατί κάνουμε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα; Γιατί κατάλαβαν ότι όσο πιο γρήγορα κάνουν εκλογές, τόσο λιγότερο αντιληπτά θα γίνουν τα κενά στα σχολεία. Το σκεπτικό τους ήταν να μην καταλάβει ο κόσμος ότι στο Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισαν για το άνοιγμα των σχολείων. Σας επαναλαμβάνω ο κ. Κουράκης έκανε 2.500 ρουσφέτια, αλλά δεν φρόντισε για την αναπλήρωση των κενών. Δεν τους ενδιέφερε γιατί ο βασικός στόχος τους ήταν να βολέψουν. στο λίγο διάστημα που κυβέρνησαν, όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν. Εμείς πήραμε λιγότερους από τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ’ όσους δικαιούμαστε. Όλα τα άλλα κόμματα παίρνουν παραπάνω από εκείνους που προβλέπει ο νόμος. Και πολλοί απ’ αυτούς τους παραπάνω είναι καθηγητές, οι οποίοι λείπουν από τα σχολεία τους. Δεν θα έπρεπε να επιστρέψουν εκεί;"

Για την επόμενη κυβέρνηση:

"Εμείς θέλουμε στην κυβέρνηση επαΐοντες. Γνώστες του συγκεκριμένου αντικειμένου που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Το ότι κάποιος είναι δικηγόρος μεταναστών, δεν σημαίνει ότι ξέρει να κάνει μεταναστευτική πολιτική. Αυτό που επιπλέον έχουμε πει είναι ένας υπουργός να έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα. Και λέμε πέντε, γιατί αν πούμε παραπάνω δεν θα βρεθεί κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναλάβει. Θυμάστε τι τους εκνεύρισε περισσότερο στη Βουλή; Η αποκάλυψη ότι ορισμένοι που θέλουν να κυβερνούν, δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους. Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε: ο κορμός μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει το Ποτάμι, θα αποτελείται από ανθρώπους της πραγματικής ζωής και όχι του κομματικού σωλήνα".

Για την αυριανή συνέντευξη Τύπου:

"Στην αυριανή διακαναλική μας συνέντευξη, αντί να κάνουμε μια απλή συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιάσουμε το οικονομικό μας επιτελείο. Οι δημοσιογράφοι, θα μπορούν λοιπόν να κάνουν συγκεκριμένα ερωτήματα. Αυτοί οι άνθρωποι θα απαντήσουν συγκεκριμένα στον ελληνικό λαό πώς θα είναι το μέλλον του αν ψηφίσει το Ποτάμι. Αύριο θα δώσουμε τις απαντήσεις για όλα τα οικονομικά θέματα".

Για την υπόθεση Φλαμπουράρη:

"Χθες το βράδυ κυκλοφόρησε σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία η ιστορία Φλαμπουράρη. Ο κύριος αυτός πήρε χρήματα ως υπουργός λίγες μέρες πριν διαλυθεί η Βουλή. Πήρε 3,9 εκατ. ευρώ. Είναι μέτοχος, ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρίας. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν πρέπει να έχει πολύ μεγάλος θράσος να μιλάει για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με δικά τους βήματα, που δεν έχουν βοηθηθεί από κανένα να μιλά για διαπλοκή και διαφθορά. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να δώσει μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση στον ελληνικό λαό. Ποια είναι η σχέση του κόμματός του με τα κυρίαρχα συμφέροντα στην Αθήνα, με αυτούς που ο ίδιος ονομάζει ολιγάρχες".

Για το γιατί να ψηφίσει κάποιος Ποτάμι:

"Το Ποτάμι δεν έχει πουθενά γραφεία, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν. Εμείς δεν θέλουμε δάνεια, δεν θέλουμε χρηματοδότες. Οι άλλοι θέλουν να παίρνουν δάνεια για να συντηρούν τον κομματικό τους στρατό. Το κομματικό κράτος έχει φέρει την Ελλάδα σ’ αυτό το σημείο. Το Ποτάμι λέει ξεκάθαρα: δεν έχουμε ανάγκη από λεφτά, άρα δεν έχουμε ανάγκη να ακούμε τα συμφέροντα και τις συντεχνίες. Η προσπάθεια που θα κάνει το Ποτάμι από την επόμενη ημέρα, θα είναι να επιβάλλει κάποιους κανόνες, ώστε να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση".

Για το αγροτικό ζήτημα:

"Είναι αναγκαίο όλοι οι πολιτικοί να μιλήσουμε ειλικρινά απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Έχουμε πει ότι για τους αγρότες που έχουν πολύ μικρά εισοδήματα -λιγότερο από 10.000 ευρώ- δεν πρέπει να υπάρχει φορολογία. Καλούμε όμως τους αγρότες να συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς -όπως ορίζεται από την Ε.Ε.- που δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε για εκείνους πολύ χαμηλότερη φορολογία, της τάξης του 13%. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να χτυπήσουμε την παραοικονομία, τους μεσάζοντες και να μην έχουμε τον αγρότη εκβιαζόμενο από ενδιάμεσους".

Για το ασφαλιστικό:

"Είπαμε τρία συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις. Πρώτον, συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ. Δεύτερον κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, εκτός από πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας. Τρίτον δεν μπορούμε να ενισχύουμε συνεχώς κάποια Ταμεία -ευγενή ή μη ευγενή- επειδή κάποιοι πολιτικοί θέλουν να τα ενισχύουμε. Τα Ταμεία πρέπει να έχουν μια σχετική αυτοδυναμία και ισολογισμένους προϋπολογισμούς. Αυτά τα είπαμε από τον Φεβρουάριο και ποια ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα; Τοποθέτησε στο πιο κρίσιμο και φλεγόμενο πεδίο του ασφαλιστικού έναν ηθοποιό. Όταν ήταν γνωστές οι εκκρεμότητές του με τη δικαιοσύνη. Ήταν ένα συγκεκριμένο γραμμάτιο του κ. Τσίπρα σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Εκεί χρειάζεσαι έναν επαΐοντα, έναν Γιαννίτση, για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και να καταφέρουν να πάρουν σύνταξη τα παιδιά μας".

Για τον Β. Μεϊμαράκη:

"Ο κ. Μεϊμαράκης είναι καλός σχολιαστής, αλλά αυτή τη στιγμή ζητάμε κάποιον που θα κυβερνήσει και όχι νέους τηλεοπτικούς παραγωγούς. Ας μας πει ο κ. Μεϊμαράκης ποια συγκεκριμένα λάθη έκαναν στη ΝΔ. Δεν μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να εμφανίζεται ξαφνικά ως εκπρόσωπος μια αθώας παράταξης. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το περασμένο Δεκέμβριο, αν δεν καταγόσουν από συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούσες να έχεις ούτε θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ας πει τουλάχιστον ο κ. Μεϊμαράκης με ποιους σκοπεύει να κυβερνήσει".

Για τη συμβολή του Ποταμιού στη σωτηρία της χώρας:

Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί τι κυβέρνηση θέλει: θέλει μια κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; Θέλει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Θέλει το μοίρασμα των καρεκλών; Ή θέλει να βάλει έναν καινούριο παίκτη στο παιχνίδι; Το Ποτάμι απέδειξε τη χρησιμότητά του. Ήμασταν ίσως το πιο χρήσιμο 6% της μεταπολιτευτικής περιόδου. Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αν μπαίναμε στη Βουλή και κάναμε αντιπολίτευση σε όλους θα παίρναμε σίγουρα τον κόσμο μαζί μας. Εμείς όμως σκεφθήκαμε εθνικά. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκεί που πρέπει, όπως επίσης και ότι θα διαφωνήσουμε εκεί που κρίνουμε. Αν το Ποτάμι έλεγε ότι δεν στηρίζει τη στροφή του Τσίπρα, τι πιστεύετε ότι θα έκαναν τα άλλα παλιά κόμματα; Θα έλεγαν «ναι»; Αν το Ποτάμι δεν στήριζε την τελευταία προσπάθεια της χώρας, δεν θα στήριζε κανένας. Το κάναμε διότι δεν μας ενδιέφερε να αντιδικήσουμε με τον Τσίπρα, αλλά να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Για το ενδεχόμενο Grexit:

"Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και είναι ψέμα να λέμε στον ελληνικό λαό κάτι τέτοιο. Yπάρχουν αρκετοί στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα. Εμείς είμαστε υπέρ του να ελέγχει η ΕΚΤ το που πηγαίνουν τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, οι τράπεζες να μη μπορούν να δώσουν λεφτά σ’ έναν επιχειρηματία που το έχει ανάγκη αλλά να μπορούν να δώσουν εκατομμύρια σε φίλους πολιτικών. Ήταν απόλυτο λάθος το ότι ο κ. Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες και δυστυχώς θα κάνουμε αρκετό καιρό ακόμη μέχρι να ξανανοίξουν".

Για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα:

"Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις. Πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφυγιά. Εκεί η ευρωπαϊκή οικογένεια παίρνει κίτρινη κάρτα. Η δική μας κυβέρνηση όμως ρεζίλεψε εντελώς τη χώρα, γιατί ξέραμε τι ερχόταν και ενώ μπορούσαμε να αποτρέψουμε ορισμένα φαινόμενα δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Οι πολιτικές που προτείνουμε είναι δύο: οι πρόσφυγες πρέπει να ταυτοποιούνται από τις δυνάμεις της FRONTEX στα ελληνικά σύνορα. Και από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια με την Τουρκία και τις χώρες της Β. Αφρικής ώστε να σταματήσουν εκεί οι μεταναστευτικές ροές. Χάσαμε κάθε επαφή με την πραγματικότητα και καταστρέψαμε τον τουρισμό μας στο Αιγαίο".

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)