Γενικά

24 Ιουλίου 2015 21:51 Τελευταία ενημέρωση : -

Μαξίμου: Έτσι θα «κλειδώσει» η τελική συμφωνία

Εστάλη το αίτημα στο ΔΝΤ. Η έλλειψη χρόνου, οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, οι αγρότες, το Ασφαλιστικό, το χρέος. Οι κινήσεις Τσίπρα στον «εμφύλιο» του ΣΥΡΙΖΑ.

-

Το αίτημα που περίμενε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ελληνική πλευρά, έχοντας μπλοκάρει την άφιξη όλων των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και των επικεφαλής τους στην χώρα μας (και των Ευρωπαίων) για την τελική διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, έχει σταλεί επισήμως από την Αθήνα, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά  στον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,  διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.  

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί  μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,  η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.

Το Μαξίμου ελπίζει έτσι ότι το συντομότερο θα δρομολογηθεί η άφιξη στην Αθήνα των αξιωματούχων των πιστωτών και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος  Χουλιαράκης.

Η διαπραγμάτευση, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία της ελληνικής πλευράς και εκείνης των δανειστών και να έχει συνταχθεί το τελικό κείμενο, το αργότερο ως τις 12 Αυγούστου.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι, καθώς στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα ιδιαίτερα μεγάλου ύψους ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ, θα πρέπει ως τις 18 Αυγούστου να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της συμφωνίας.

Χρονοδιάγραμμα και αξιολόγηση για το χρέος

Σε αυτήν θα προβλέπονται με σαφήνεια και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με αναλυτικό και πλήρες χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα περιγράφονται τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως τον Οκτώβριο, εκείνα που πρέπει να έχουν εφαρμοστεί ως τον Δεκέμβριο κοκ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η πρώτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θα γίνει τον Οκτώβριο του 2015 και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα ανοίξει η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για την διευθέτηση του χρέους.

Το πακέτο μέτρων

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών «βεβαίως και θα αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων για το κλείσιμο της συμφωνίας», το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι «πως θα διασπαρθούν στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2018 τα μέτρα που τους αφορούν.

Οι ίδιοι άνθρωποι, που βρίσκονται στο πλάι του Πρωθυπουργού τονίζουν πάντως ότι αν οι δανειστές ζητήσουν άλλα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη ψηφιστεί και όσων θα έλθουν στην Βουλή, στην βάση της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών στην Σύνοδο Κορυφής, θα υπάρξει σύγκρουση, καθώς η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να δεχθεί οτιδήποτε πέραν όσων έχει ήδη δεσμευθεί . 

Σημειώνουν πάντως ότι επισήμως δεν έχει εγερθεί κανένα ζήτημα για περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα, αν και ορισμένοι κύκλοι των δανειστών πιέζουν προς κάτι τέτοιο.

Όπως επαναλαμβάνεται από το Μαξίμου, στο πακέτο μέτρων που θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δεν θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, ωστόσο θα υπάρχει δεδομένη δέσμευση ότι θα υπάρξει μεταρρύθμιση στο σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του.

Το ζητούμενο και ο πρώτος στόχος  του Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης είναι να τεθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και την τόνωση των δημοσίων εσόδων, ώστε  να καταστεί εφικτή η βελτίωση επώδυνων, ιδίως για τα πιο αδύναμα στρώματα, μέτρων.

Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί από την Κυβέρνηση το πρόγραμμα να είναι οπισθοβαρές, ώστε να υπάρχει περιθώριο χρόνου και «ανάσες» για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι εκλογές και ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι «η Κυβέρνηση θέλει κανονικότητα στην λειτουργία του Κοινοβουλίου και της διακυβέρνησης του τόπου» γι΄ αυτό κι εκτιμούν ότι «βλέπουμε μπροστά μας εκλογές, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε συνέχεια στα άλλα κόμματα πχ. στο Ποτάμι».

Σε ότι αφορά  το «καυτό» εσωκομματικό μέτωπο στο κυβερνών κόμμα, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Δευτέρα, εισηγούμενος να ληφθεί απόφαση για την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή το πρώτο διήμερο του Αυγούστου.



12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)