Κυβέρνηση

22 Ιουλίου 2015 20:24

“Ντρίμπλα” Βερναρδάκη για τις αλλαγές στο μισθολόγιο

Ο ελιγμός του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να αποσοβηθούν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ελιγμό για να αποσοβηθούν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως των αποφοίτων δημοτικού και λυκείου, επιχειρεί ο νέος υπουργός, αναπληρωτής Διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, με πρόταση του προς τον επίτροπο Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στην απαίτηση που εγείρεται από πλευράς των δανειστών για άνοιγμα της ψαλίδας υψηλότερου-κατώτατου μισθού στο δημόσιο, ο κ. Βερναρδάκης, υποστήριξε ότι έχει προτείνει η όποια παρέμβαση να πραγματοποιηθεί μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων στους ονομαστικούς μισθούς. Με αυτόν  τον τρόπο, όπως εξήγησε, θα φανεί η πραγματική απόκλιση στα μισθολογικά δεδομένα, καθιστώντας έτσι ρεαλιστική τη σύγκριση. Έφερε ως παράδειγμα μάλιστα τη δική του περίπτωση, λέγοντας ότι ο μισθός του στο πανεπιστήμιο ανέρχεται στα 900 ευρώ, αλλά μαζί με τα επιδόματα διαμορφώνεται περίπου στα 1.400 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπλέον αμοιβές δεν υπόκεινται σε κρατήσεις.

Απαντώντας στις επισημάνσεις ότι η ενοποίηση των αποδοχών θα επέφερε τελικά μια έμμεση μείωση τους, καθώς θα αυξάνονταν τα ποσά που παρακρατώνται για φόρους και εισφορές, σημείωσε ότι είναι πιθανό αυτό το ενδεχόμενο. Όμως εκτίμησε, ότι αυτές οι μικρές-όπως τις χαρακτήρισε απώλειες θα εξισορροπηθούν από την ανταποδοτικότητα μέσω της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και των επιπλέον εσόδων από τις κρατήσεις φόρου. Ο κ. Βερναρδάκης απέρριψε το επιχείρημα ότι και η δέσμευση για περικοπή των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποκρύπτει μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί από άλλες πηγές όπως τα ενοίκια για τα κτήρια.

Για το ζήτημα των 5312 επαναπροσλήψεων (χωρίς την ΕΡΤ) στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μέσα από τη διαπραγμάτευση, αυτές να αφαιρεθούν σταδιακά έως το 2019 από τους επιτρεπόμενους -με βάση την αναλογία  προσλήψεων-αποχωρήσεων- κατ’έτος διορισμούς και  όχι από τους 15.000 που έχουν εγκριθεί για φέτος. Όπως είπε εκτός από την κάλυψη 4500 θέσεων στην υγεία που έχουν εξαγγελθεί, έως το τέλος του χρόνου θα γίνουν ακόμη 2671 προσλήψεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)