Κυβέρνηση

17 Ιουλίου 2015 07:30

Ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον ανασχηματισμό

Κινητικότητα στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο μετά το διαφωνία κυβερνητικών. Πού προσανατολίζεται ο ανασχηματισμός. Πότε θα στηθούν οι κάλπες.

-

Η πρώτη κίνηση για το «ξεκαθάρισμα» του κυβερνητικού τοπίου έγινε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες με τα προαπαιτούμενα. Ο Πρωθυπουργός, μέσω των στενών συνεργατών του, διεμήνυσε ότι οι 32 βουλευτές που καταψήφισαν στην ψηφοφορία της Τετάρτης, δεν θεωρούνται πλέον από τον ίδιο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η επιλογή των συντρόφων, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς» κάτι που πλέον τον «αναγκάζει να συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων».

Με αυτήν τη φράση δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν της σύναψης της συμφωνίας, ακόμα και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών αμέσως μετά το πέρας της επίτευξης της συμφωνίας.

Η επιλογή των 32, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Θα επιδιώξουμε διάλογο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με δύο πολιτικά σχέδια».

Ο αναμενόμενος για χθες ανασχηματισμός, αναβλήθηκε για σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι τι είδους ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί. Ποιο συγκεκριμένα, το δίλλημα αφορά σε μια αναγκαστική προσωρινή όμως, κυβέρνηση, στην οποία θα υπάρξει απλώς αντικατάσταση των «αντιρρησιών» και το σχήμα της θα οδηγήσει σε εκλογές ή αν θα γίνει ένας δυναμικός εκ βαθέων ανασχηματισμός, ο οποίος θα αναβάλει την εκλογική διαδικασία.

Για το παραπάνω ζήτημα διεξήχθησαν χθες πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο.

Στην περίπτωση που υπερισχύσει το πρώτο σενάριο, για κυβέρνηση με στόχο την κάλπη, θα υπάρξει αντικατάσταση μόνο των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκου Χουντή, Νάντιας Βαλαβάνη και Κώστα Ήσυχου. Στα πλαίσια της κινητικότητας μπαίνουν οι Πάνος Σκουρλέτης και Θοδωρής Δρίτσας, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Θέμα όμως είναι και η αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο αν επιδιωχθεί άμεσα, θα επηρεάσει το κυβερνητικό σχήμα. Το όνομα που «υπερέχει» ως προς την αντικατάστασή της είναι αυτό του Νίκου Βούτση. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αρκετά πιθανή η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ τα ονόματα που ακολουθούν είναι αυτά των Γιώργο Βαρεμένου, Γιάννης Μπαλάφα και Σάββα Ρομπόλη.

Στην περίπτωση που γίνει ο «προεκλογικός» ανασχηματισμός δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, ενώ αν γίνει εκ βάθρων αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, προσδιορίζεται χρονικά μέχρι και τη Δευτέρα. Στη δεύτερη περίπτωση οι αντικαταστάσεις θα είναι πολλές.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)