Κόμματα

30 Ιουνίου 2015 12:38

ΝΔ: Ποιον κοροϊδεύουν; Ταυτόσημες οι προτάσεις Τσίπρα – θεσμών

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη μη επίτευξη συμφωνίας εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, παραθέτοντας τα κοινά σημεία των δύο προτάσεων.

-

Τα κοινά σημεία των προτάσεων της  κυβέρνησης και των θεσμών παραθέτει η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας τα κοινά σημεία τους, διερωτώμενη «ποιον κοροϊδεύουν;».

Ακολουθεί η ανακοίνωση και οι πίνακες όπως τους κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόσημες οι Προτάσεις Τσίπρα και Θεσμών.

Ποιόν κοροϊδεύουν;

1.Η Πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα και η Πρόταση των Θεσμών ταυτίζονται 100% στο στόχο και κατά 90% στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου.

•Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνεί με την Πρόταση των Θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους, διαφωνεί οριακά για τα μέσα επίτευξης αυτών.

•Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 2015-2018 στις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και στην Πρόταση των Θεσμών, ταυτίζονται. Επομένως, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015 και 2% το 2016. Δηλαδή, 8 δις € τη διετία, με βάση τις προτάσεις και της κυβέρνησης Τσίπρα και των Θεσμών. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι η εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η κάθε πλευρά, όχι για το συνολικό ύψος τους.

•Ο στόχος για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ύψος εσόδων και το 2015 και το 2016, ταυτίζεται.

•Ο στόχος για αύξηση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ταυτίζεται.

•Ο στόχος για εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ταυτίζεται.

•Οι στόχοι για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίησης ταμείων της Α’ Φάσης της Συνταξιοδοτικής Μεταρρύθμισης και οι στόχοι για εναρμόνιση εισφορών, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, κατάργηση του ΕΚΑΣ της Β’ Φάσης της Συνταξιοδοτικής Μεταρρύθμισης, ταυτίζονται.

•Ο στόχος για πλήρη αντιστάθμιση του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις, ταυτίζεται.

•Ο στόχος για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για «εξορθολογισμό» των ειδικών μισθολογίων, για μείωση των μη μισθολογικών παροχών (non-wage benefits) στο Δημόσιο, ταυτίζεται.

•Οι στόχοι που τίθενται για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ολοκλήρωση των διοικητικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ταυτίζονται.

•Οι στόχοι για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και του Θεσμούς,  καθώς και στην αγορά προϊόντων με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ταυτίζονται.

•Ο στόχος για επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια με προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδυτών, ταυτίζεται.

•Ο στόχος για προώθηση και ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, ταυτίζεται.

•Τι απομένει;

Α. Οριακή διαφορά 0,07% του ΑΕΠ στον στόχο αύξησης εσόδων από τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ (0,93% του ΑΕΠ στην πρόταση της Κυβέρνησης Τσίπρα και 1% στην Πρόταση των Θεσμών).

Β. Ορισμένες ανακατανομές μέτρων για την επίτευξη του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος, όπου η κυβέρνηση Τσίπρα προτείνει αύξηση φόρων και εισφορών και οι Θεσμοί αντι-προτείνουν μείωση δαπανών ή άλλους φόρους από αυτούς που προτείνει η κυβέρνηση.

2.Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν δέχεται την Πρόταση των Θεσμών επειδή, τάχα, επιβάλλει «λιτότητα».

•Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του (22.06.2015), προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker παραδέχεται ότι «η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Θεσμών για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2015-2016 υπήρξε απόλυτη και πλήρης».

•Επομένως, όσο και εάν προσπαθήσει ο κ. Τσίπρας να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό ότι, είναι άλλη η «λιτότητα Τσίπρα» και άλλη η «λιτότητα των Θεσμών», η αλήθεια είναι μία: Η λιτότητα είναι λιτότητα!

Και τα μέτρα 8 δις € που προτείνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης, της ασφυξίας και της επί πέντε μήνες αδράνειας της κυβέρνησης Τσίπρα που έριξαν την οικονομία ξανά στην ύφεση και στα ελλείμματα.

Όσο και να προσπαθούν υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού με ένα παραπλανητικό ερώτημα, η αλήθεια δεν κρύβεται:

1.Στις Προτάσεις Τσίπρα και Θεσμών, ταυτίζεται ο δημοσιονομικός στόχος, και απομένει μόνο μια συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου.

2.Τότε, ποιο είναι το εθνικό θέμα για το οποίο χρειάζεται να αποφασίσει ο ελληνικός λαός δια δημοψηφίσματος;

3.Το Ερώτημα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 είναι παραπλανητικό! Το πραγματικό εθνικό ερώτημα που τίθεται στο Δημοψήφισμα είναι «ναι ή όχι στην Ευρώπη, ναι ή όχι στο ευρώ»!

Στο Παράρτημα που ακολουθεί παρατίθεται συγκριτικά η Πρόταση των Θεσμών, η οποία παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου 2015 και η οποία αποτελεί του αντικείμενο του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, και η Πρόταση Τσίπρα όπως «επικαιροποιημένη» παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου 2015.

Με κίτρινο χρώμα παρουσιάζονται τα κοινά σημεία, και με κόκκινο οι αποκλίσεις.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)