Ευρωπαϊκή Ενωση

18 Ιουνίου 2015 14:34

Τσακαλώτος: Ο λαός θα δώσει απάντηση στο δίλημμα “Λιτότητα ή Grexit”

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, θα κάνουμε δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζει στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

-

«Θα πρέπει να μας αφήσετε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», είναι ο τίτλος δισέλιδου αφιερώματος της εφημερίδας «Liberation» που φιλοξενεί συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο ερώτημα, για το εάν η κυβέρνηση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός εξηγεί: «Επιθυμούμε μια συμφωνία με ένα σωστό πρόγραμμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Εάν όμως η επιλογή θα είναι η συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ, ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για το περιθώριο χρόνου που θα πρέπει να παραχωρηθεί στην Ελλάδα. «Θα πρέπει να μας δοθεί ένα έτος», εξηγεί, «με μια συμφωνία για το χρέος και ένα πρόγραμμα επενδύσεων. Να μας δοθεί ο χρόνος να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αγωνισθούμε κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση», τονίζει.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί απέτυχε η συνάντηση με το Brussels Group στις 14-15 Ιουνίου, ο κ. Τσακαλώτος εξηγεί ότι η ελληνική αποστολή βρέθηκε απέναντι σε εκπροσώπους των θεσμών που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθούν.

Στη δε άποψη, ότι «η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη», την οποία του μετέφερε ο δημοσιογράφος, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε : « Είναι λάθος. Εμείς είχαμε πάει με μια σειρά προτάσεων για τον δημοσιονομικό τομέα. Βεβαίως δεν συμφωνούμε με τους πιστωτές στις εκτιμήσεις για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2016. Θα μπορούσαμε όμως να προσεγγίσουμε τις απόψεις μας, οι συνομιλητές μας όμως δεν δείχνουν διατεθειμένοι για συναίνεση. Κάθε φορά επιμένουν για μείωση των συντάξεων, πράγμα εξωπραγματικό για μια χώρα που εδώ και πέντε χρόνια τις έχει σημαντικά μειώσει. Στην πραγματικότητα οι συνομιλητές μας δεν εξελίσσονται. Μας κάνουν μονίμως τις ίδιες προτάσεις. Μια διαπραγμάτευση όμως είναι «δούναι και λαβείν».

Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης για τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μας ζητούν να είμαστε πιο ευέλικτοι; Εντάξει, αλλά θα πρέπει να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει στη συνέχεια την άποψή του, ότι «οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα και να διαλέξουν: Μπορεί άραγε η Ευρώπη να αποδεχθεί μια κυβέρνηση της οποίας το πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με την κυριαρχούσα ιδεολογία; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε η Γαλλία και η Γερμανία, μια δεδομένη στιγμή θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους θα είναι : «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με την προϋπόθεση ότι θα υπακούετε στην ευρωπαϊκή ελίτ», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτιέται γιατί έχει καταστεί αδύνατη μια συζήτηση για την αναζήτηση λύσεων.

Αναφέρει για παράδειγμα την ιδέα να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

«Θα μπορούσαμε έτσι να έχουμε μια πιο σταθερή κλιμάκωση των εξοφλήσεων, και ένα ελαφρύτερο ποσοστό, χωρίς να θέτουμε σε επιπρόσθετους κινδύνους τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εγώ σαν οικονομολόγος δεν βλέπω το λόγο που τους κάνει να αρνούνται την αλλαγή του καθεστώτος των ομολόγων. Ίσως ο αληθινός λόγος να είναι πολιτικός. Είναι δύσπιστοι απέναντι σε μια κυβέρνηση με κοινωνικές προτεραιότητες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)