Κυβέρνηση
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ για τις εξελίξεις
Νέα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν είχε ο Αλέξης Τσίπρας, που προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Μαξίμου. Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να στείλει αντιπροτάσεις στους δανειστές, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να «ξεμπλοκάρουν» οι διαβουλεύσεις, μετά και την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα πηγές του Μαξίμου, ο Γιούνκερ θα επικοινωνήσει με τους θεσμούς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.
Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες αναμένει το Euro Working Group.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από τις νέες προτάσεις της Αθήνας θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των κλιμακίων του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες. «Το ΔΝΤ δεν έφυγε νωρίτερα», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι «όσοι φεύγουν επανέρχονται. Δεδομένου ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις θεσμοί, οπότε κατ' αρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».
Προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έθεσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στέλνοντας αυστήρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος της θα παραμείνουν στάσιμες μέχρις ότου η Αθήνα υποβάλει «σοβαρές προτάσεις» για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Χάγη. «Όπως είναι τα πράγματα τώρα δεν οδηγούν πουθενά», προειδοποίησε, ενώ είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg, που έκανε λόγο προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για να καταλήξει στις προτάσεις και να δώσει τέλος στο αξιέδοξο.
Από την κυβέρνηση, πάντως, διέψευσαν κατηγορηματικά τόσο το δημοσίευμα του Bloomberg όσο και δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που έκανε λόγο για συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας στο Euro Working Group στην Μπρατισλάβα.
Μέσα σε αυτό το φόντο, η Άγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι οι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να συνομιλούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας. Όταν θέλουμε, μπορούμε, αλλά η βούληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, άρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σημειώνεται ότι και η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε, δια του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, το δημοσίευμα της Bild περί προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και Grexit.