Γενικά

12 Ιουνίου 2015 07:15

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών ενώ ο χρόνος τελειώνει

Σκληρά μηνύματα από το ΔΝΤ που αποχώρησε από τις Βρυξέλλες.Τι είπαν Τσίπρας-Γιούνκερ στη συνάντησή τους.

-


«Προσγείωσε» τις ελπίδες της Αθήνας για συμφωνία σύντομα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την απόφασή του να αποσύρει τα τεχνικά του κλιμάκια από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η απόσταση με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτη κι ότι πλέον η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Το ΔΝΤ κρατώντας απόσταση τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι "ακόμη μακριά", αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο  παραμένει "πλήρως δεσμευμένο" στην Ελλάδα.

Όπως είπε Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους,  "δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, και επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία".

Οι  κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με τον κ. Ράις.

Ο Γιούνκερ «έδειξε» τους Θεσμούς στον Τσίπρα

Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που απομένουν, εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της Ελλάδας με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση ενώ ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «ήταν μία σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχει η διαδικασία με τους τρεις θεσμούς που ακόμα επιτρέπει την έγκαιρη εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε επικοινωνία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως μια «τελευταία προσπάθεια» για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα. «Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος»,τόνισαν οι ίδιες πηγές.

FT: Οι πιστωτές λένε στην Ελλάδα ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων

Μέσα σε όλα αυτά, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας απηύθυναν, τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Επισημαίνουν ότι ήταν οι πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από την έναρξη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης και υπογραμμίζουν ότι η αιχμηρή γλώσσα αντανακλά τον αυξανόμενο φόβο πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει για να κλείσει την συμφωνία. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε από τους πιστωτές ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και οι βόμβες από το ΔΝΤ. 

Το Βερολίνο, σύμφωνα με τους FT, στέλνει τις τελευταίες ημέρες, σε «ιδιωτικό» επίπεδο, ηχηρά μηνύματα. Φέρεται να είναι έτοιμο να διακόψει τις συνομιλίες και να υιοθετήσει μια στάση «take it or leave it». 

Τσίπρας από την ΕΡΤ: Αγωνιζόμαστε διαπραγματευόμενοι

Ο πρωθυπουργός ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε στην ΕΡΤ είπε ότι «αγωνιζόμαστε διαπραγματευόμενοι. Όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα κρατάει τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μία συμφωνία, που δεν θα είναι απλά συμφωνία, αλλά θα είναι μία λύση που θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα θα δίνει λύση στο μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και άρα θα δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητα του χρέους».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)