Ευρωπαϊκή Ενωση

10 Ιουνίου 2015 19:25

Ενισχύει την αποστολή της στην Ελλάδα η Frontex

Διευρύνεται άμεσα η αποστολή της Frontex στη χώρα μας εξαιτίας του αυξημένου κύματος μεταναστών. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Χριστοδουλοπούλου.

-



Στην ενίσχυση της αποστολής της στην Ελλάδα λόγω της «έκρηξης» του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα, προερχόμενοι κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, θα προχωρήσει η Frontex, ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της, Φαμπρίς Λεγκερί.

«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα διευρύνουμε την επιχείρηση Ποσειδών» στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, ανέφερε ο Λεγκερί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση της Frontex «πιθανώς θα επεκταθεί» και σε άλλα ελληνικά νησιά αν και ο κύριος όγκος των αφίξεων μεταναστών αφορά κυρίως νησιά όπως τη Μυτιλήνη και την Κω που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Θα σταλούν επίσης περισσότεροι συνοριοφύλακες γιατί «υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Λεγκερί προτείνει επίσης να αυξηθούν τα οικονομικά μέσα που διατίθενται στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθούν τα καταλύματα που φιλοξενούν μετανάστες, κυρίως στα νησιά.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και η Frontex είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την αλληλεγγύη», ανέφερε ο επικεφαλής της Frontex.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, κυρίως από τη Συρία», τονίζει στο κείμενο αυτό ο Γάλλος διευθυντής της Frontex.

Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 "παράτυπες αφίξεις" μεταναστών και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες διόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ανθρώπους αυτούς. Κατά την ίδια περίοδο έχουν φτάσει στην Ιταλία περίπου 55.000 μετανάστες, διευκρίνισε ο Λεγκερί.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης περίπου 1.800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη. Οι 800 από αυτούς χάθηκαν στο ναυάγιο ενός πλοίου τον Απρίλιο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Χριστοδουλοπούλου

«Από τα μνημόνια δεν μπορούμε να κάνουμε και προσλήψεις για τις απαραίτητες δομές, αντίθετα από την διαπραγμάτευση μάθαμε ότι πρέπει να κάνουμε και απολύσεις. Στις 30 Ιουνίου δεν θα έχουμε - όχι μόνο να τους υποδεχτούμε - αλλά και να τους σιτίσουμε», προειδοποίησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ελληνική ιθαγένεια.

Την ίδια ώρα, το Ποτάμι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επί της αρχής υπερψήφισε το νομοσχέδιο αναγνωρίζοντας ότι με αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. «Είναι πράγματι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα και μετέχουν στην ελληνική Παιδεία», σημειώνει το κόμμα, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού στην Κυβέρνηση είναι να μην αποτελεί η επί πενταετία νόμιμη διαμονή των γονέων πριν τη γέννηση του παιδιού προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της ιθαγένειας στους ανήλικους μαθητές. Συγχρόνως όμως να απαιτείται τα παιδιά των μεταναστών να έχουν ολοκληρώσει το Δημοτικό για να τους χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια, προσθέτει το Ποτάμι.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)