Κυβέρνηση

08 Ιουνίου 2015 10:35

Σκουρλέτης: Από τη συμφωνία θα κριθούν οι εκλογές

«Πολιτικά υπερασπίσιμη» συμφωνία διαφορετικά εκλογές, λέει ο Υπ.Εργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συναφθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

-

Την πεποίθηση ότι θα φτάσει η κυβέρνηση σε συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Mega. Αν ωστόσο οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε αδιέξοδο, ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε την άποψή του για προσφυγή στις κάλπες.

«Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει προσφυγή στον λαό ώστε να του εξηγηθεί και να του ζητηθεί να δοθεί μια εντολή η οποία θα έχει κάποια νέα πλέον όρια, εν λευκώ σε καμία περίπτωση γιατί αν ήθελες εν λευκώ δεν θα πήγαινες σε εκλογές, ακριβώς επιζητάς τη δημοκρατική νομιμοποίηση με άλλα πολιτικά όρια, εκεί ο κόσμος με την ψήφο του, ψηφίζοντας τα αντίστοιχα προγράμματα, τις αντίστοιχες θέσεις, θα δείξει τι ακριβώς θέλει και θα δεσμεύσει, εμάς η θέση μας θα είναι ακριβώς αυτή που είναι και τώρα, ότι ναι μεν θα είναι επιλογή μας να πάμε σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του πυρήνα κάποιων βασικών θέσεών μας».

Αναφερόμενος στις προθεσμίες για επίτευξη συμφωνίας, είπε ότι πρόκειται για μια υπαρκτή «αντικειμενική πραγματικότητα» η οποία «τη δεδομένη στιγμή επενεργεί θετικά ώστε να οδηγήσει τους εταίρους μας να μετακινηθούν προς συμβιβαστικές λύσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μη εξεύρεσης λύσης εντός της Ευρώπης, ανέφερε:

«Αλλιώς χρεοκοπεί μια χώρα και αλλιώς ένα νοικοκυριό ή ένας άνθρωπος από μόνος του, στη δεύτερη περίπτωση στην ατομική, την οικογενειακή, τα πράγματα είναι τραγικά για τον ίδιο και την οικογένειά του, η εμπειρία δείχνει ότι όταν μια χώρα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές λύσεις και η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα, επαναλαμβάνω όμως ότι επιλογή μας είναι να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ερωτηθείς για το πώς θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση τόσο στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, τις οποίες συνέπτυξε σε μία δόση που πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουνίου, όσο και στις μισθοδοτικές και συνταξιοδοτικές της υποχρεώσεις τον ίδιο μήνα, απάντησε ότι «θα βγουν οι συντάξεις όπως έχουμε πει πρώτα από όλα και από εκεί και πέρα και με τη συμφωνία που θα έχει γίνει θα προσεγγίσουμε και το θέμα των υποχρεώσεων διότι μπορεί μέχρι τότε να έχει υπάρξει μια συμφωνία».

Θέμα έχει προκύψει όμως και για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς. Η πρόταση που έχει ήδη επικριθεί από στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται αμφίβολο αν θα περάσει από τη Βουλή. Ο Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η συμφωνία να διαθέτει «στοιχείο δυναμικής, να έχει προοπτική, να φωτίζει τον διαφορετικό δρόμο, αυτό μπορεί να το καταλάβει ο κόσμος» και τόνισε ότι πρόβλημα κατά τη διαδικασία έγκρισης θα έχει αν παρουσιαστεί συμφωνία που δεν θα είναι «πολιτικά υπερασπίσιμη».

Σχολιάζοντας το κείμενο των 47 σελίδων, που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές, έκανε λόγο για «συνθετικό κείμενο συζήτησης» ώστε να πάει η κυβέρνηση σε αυτό τον δρόμο και υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του θα είναι «ανάπηρη» μια συμφωνία που δεν θα περιέχει μια σαφή αναφορά για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του χρέους.

Άφησε επιπλέον, ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ελληνικών θέσεων, όπως αυτές περιγράφονται στην εν λόγω πρόταση, από τη στιγμή που και οι δανειστές δεν τις έλαβαν υπόψη τους στη δική τους πρόταση.

«Δεν έχουν κλείσει οι συζητήσεις. Αυτό που παρουσιάστηκε έδειξε ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονταν επί τέσσερις ολόκληρους μήνες πήγανε στο βρόντο. Γιατί εμείς καταθέσαμε ένα πολυσέλιδο κείμενο που δεν είναι οι απόψεις της ελληνικής πλευράς είναι μια προσπάθεια σύνθεσης. Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά φαίνεται να μην το λαμβάνει αυτό υπόψη της, θεωρώ ότι δεν ισχύει και το 47σελιδο στο σύνολό του, δεν το αποδέχτηκαν ως βάση συζήτησης. Άρα δεν μας δεσμεύει και εμάς το σύνολο των θέσεων αυτών των 47 σελίδων. Κάποια πράγματα θα τα δούμε προφανώς, θα τα δούμε προς όφελος δικό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας ενόψει πιθανής συμφωνίας εκτίμησε ότι «προέχει να μπορούμε ως κυβέρνηση ως ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπάμε στον κόσμο και να του πούμε, κοίταξε να δεις, εμείς σου λέγαμε αυτά προεκλογικά, σήμερα σου λέμε ειλικρινά ότι χωρίς να τα ακυρώνουμε, μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την πρώτη διετία το 50%, το 60% αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός για να κάνουμε το σύνολο εντός 4ετίας».

Επισήμανε ότι «μια τέτοια συμφωνία θα γίνει σίγουρα αποδεκτή από το σύνολο των μελών της ΚΟ και των κομματικών οργάνων» και ότι στην περίπτωση που δεν αντιληφθούν όλοι τη συμφωνία που θα έρθει, τότε πρόκειται για «πρωτίστως πολιτικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στην αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι «είχε ακουστεί ότι αν πηγαίναμε σε μια τέτοια ρύθμιση θα έπρεπε να μπορούμε να βρούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τα νησιά μέσα από επιστροφή αυτού του ΦΠΑ ή φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις χθεσινές τοποθετήσεις Γιούνκερ για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε όλοι πια ως ελληνική πλευρά πιο αυστηροί με στάσεις, συμπεριφορές ή διαρροές από την άλλη πλευρά που υποτιμούν τη χώρα συνολικά ανεξαρτήτως εάν αυτές αφορούν την παρούσα ελληνική κυβέρνηση».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)