Γενικά
Τσίπρας: Μη συμφωνία με την Ελλάδα θα κοστίσει περισσότερο στην Ευρώπη
Μήνυμα στην Ευρώπη έστειλε από τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν. Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα δηλώνει ο Μεντβιέντεφ.
Το κόστος της μη συμφωνίας με την Ελλάδα είναι μεγαλύτερο για την Ευρώπη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ρωσία, που ξεκίνησε χθες με πολύωρη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πολλοί ανησυχούν για την Ελλάδα και ενδεχόμενο Grexit, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή στην Ευρωζώνη. Το θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινό πρόβλημα επομένως θέλουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».
«Η κυβέρνηση επιδιώκει μια κοινώς ωφέλιμη συμφωνία τόσο για την Ελλάδα οσο και για την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπερισχύσουν η λογική και η καλή πρόθεση.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία πρέπει να επανεκκινήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και τον διάλογο, αλλά σε ότι αφορά αίτημα συνδρομής της Ελλάδας απο την Ρωσία είπε ότι ένα ρωσικό δάνειο δεν θα προσέφερε λύσεις στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Ρωσία ήταν μια «πολύ σημαντική ημέρα αναζωογόνησης της σχέσης των δύο χωρών, όχι γιατί συμφωνήσαμε σε όλα ή κλείσαμε όλες τις συμφωνίες, αλλά με τον Πούτιν είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για θέματα συνεργασίας».
"Σημαντικός εταίρος με προοπτική η Ελλάδα"
Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «έναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Υποδοχών της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο κ. Μεντβιέντεφ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «εκτός από την πολιτική παράμετρο της επίσκεψής σας ελπίζω ότι θα υπάρξουν και άλλα (σ.σ. πρακτικά) αποτελέσματα» και τον κάλεσε να εκθέσει τα ανοιχτά διμερή ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία και βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.
Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική» τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι μπήκαν οι βάσεις για μια ριζική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, «σχέσεις, οι οποίες έχουν βεβαίως πολύ βαθιές ρίζες», καθώς είναι δεδομένα τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας.
Θετικός απολογισμός του Μαξίμου για το ραντεβού Τσίπρα-Πούτιν
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Τσακίρη για τον ΑΝΤ1, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, θεωρούν ότι έλιωσαν οι πάγοι και μπαίνουν σε νέα φάση οι ελληνορωσικές σχέσεις, κάτι που όπως σημειώνουν, φάνηκε από το γεγονός ότι δυο φορές οι δυο ηγέτες έμειναν και συνομίλησαν μόνοι, χωρίς τις αντιπροσωπείες.
Όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι βρίσκονται μαζί του στη Μόσχα, η Ελλάδα αξιοποιεί την γεωπολιτική της δύναμη και η επίσκεψη δεν είχε στόχο να λύσει το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά να ενισχύσει την εξωτερική της πολιτική αναθερμαίνοντας τις σχέσεις με έναν παραδοσιακό σύμμαχο.
Ώθηση μέσω αγωγού
Ωστόσο, κάνουν λόγο και για ...απτά αποτελέσματα της συνάντησης, ξεκινώντας απο το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ενισχύσει οικονομικά και γεωπολιτικά την χώρα. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το έργο αυτό, που θα ξεκινήσει το 201, θα έχει όφελος για τη χώρα πάνω από 2 δις ευρώ και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Τα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ υπήρξε συμφωνία για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10% και για διαγραφή του προστίμου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που μας έχει επιβάλλει η ρωσική πλευρά για χαμηλή απορρόφηση ποσοτήτων του καυσίμου. Όπως έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα η Ευρώπη εχει άμεση ανάγκη από ενέργεια, ενώ κάποιοι δεν θέλουν να περάσει από την Ελλάδα, διότι την βλέπουν ως ...οικόπεδο που θέλουν να παραμείνει φθηνό.
"Πλάγια" άρση του εμπάργκο
Σε ότι αφορά το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέμα λύθηκε και θα δώσει ...μεγάλη ανάσα. Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση και να αρθεί το εμπάργκο μόνο για μια χώρα, ωστόσο αυτό θα γίνει εμμέσως, δια ελληνορωσικών κοινοπραξιών που θα συσταθούν για να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Μάλιστα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θέλουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα για να προλάβει την παραγωγή των ροδακινοπαραγωγών.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν πουλά, αλλά αξιοποιεί την δημόσια περιουσία σε μια λογική κοινοπραξιών όπου το Δημόσιο θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Οι Ρώσοι έδειξαν ενδιαφέρον να μπουν στους διαγωνισμούς και για το πετρέλαιο στο Ιόνιο ενώ συζητήθηκε και το θέμα των σιδηροδρόμων και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Μηνύματα για την διαπραγμάτευση
Για το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, το Μαξίμου παραπέμπει στο Eurogroup και εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα υπάρξει λύση και κάποια χαλάρωση που θα επαναφέρει τη ρευστότητα και θα πάψει η ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε άλλωστε κι ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που ανησυχούσαν για την επίσκεψη του στη Μόσχα, το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.
Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές είπε ότι «όταν χρωστάς πολλά, το άγχος το έχει αυτός που του οφείλεις».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!