Κύπρος

23 Μαρτίου 2015 15:30

Κωνσταντοπούλου: Η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν διακυβεύεται

Θα διερευνήσουμε πως μπήκε η ελλάδα στα μνημόνια και είμαι σίγουρη πως η έρευνα αυτή θα ρίξει "φως" και στις ευθύνες για την κυπριακή τραπεζική κρίση.

-

 

Για τα καίρια ζητήματα, τα οποία έχουν ενώπιον τους Κύπρος και Ελλάδα, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία που πήρε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για ίδρυση Επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, αλλά θα επικουρείται και από κοινοβουλευτικά πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων.

«Μια Επιτροπή που πιστεύω ότι θα μπορέσει να παραγάγει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επικουρήσουν στη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά θα χορηγήσουν πολύτιμα στοιχεία και σε άλλους λαούς και ιδίως στον κυπριακό λαό.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με την κυρίαρχη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και είναι σίγουρο ότι στην πορεία αυτής της διερεύνησης θα προκύψουν στοιχεία πολύτιμα και για την αποκάλυψη των παραμέτρων που συνέτειναν και των ευθυνών που υπήρξαν για την κυπριακή τραπεζική κρίση», ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό ζήτημα η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε, «Για το κυπριακό πρόβλημα τόνισα και το τονίζω με κάθε απαιτούμενη έμφαση ότι είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η έμπρακτη αλληλεγγύη και του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την επίλυση του κυπριακού με την ενθάρρυνση της επανέναρξης των συνομιλιών χωρίς ενέργειες που τορπιλίζουν την ειρηνική και ομαλή συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κυρίως του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κεκτημένου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κληθείσα να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «η μάχη που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού συνολικά στην Ευρώπη είναι μια μάχη που αφορά όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης των λαών και των κοινωνιών».


Συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου

Στην πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων , η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου, σε μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η οικονομική κρίση που μαστίζει και τις δύο χώρες, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε πως η πρώτη επίσκεψη της κ. Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο «εκπέμπει ένα βαρύτατο συμβολισμό γιατί επαναβεβαιώνει ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός μέσω του κατ` εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων, στέκεται δίπλα στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομικής κρίσης τονίζοντας, «είναι κοινή η θέση και των δύο μας ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ανεργία, στο φαινόμενο της μετανάστευσης και βεβαίως σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Κωνσταντοπούλου

Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως με πολύ μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της κυπριακής Βουλής και ότι επέλεξε συνειδητά η Κύπρος να είναι η πρώτη της επίσκεψη υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

«Και με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσω την ανάγκη σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας επιλογή, σε κάθε μας λέξη και σε κάθε μας πράξη να επιβεβαιώνουμε αυτή την αδιαπραγμάετυση αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, τις σχέσεις των λαών μας», είπε.

«Μιας αλληλεγγύης», συνέχισε, «που δεν επιτρέπεται για καμία σκοπιμότητα να τίθεται υπό διακύβευση, μιας αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και του κυπριακού λαού, αλλά συνολικότερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, τα δικαιώματά τους, η αξίωσή τους για ευημερία και προκοπή».

Τα σχόλια για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει την σχέση ψευδοκράτους- Τουρκίας και τόσο ο κ. Ομήρου όσο και η κ. Κωνσταντοπούλου, κράτησαν σαφείς αποστάσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ερωτηθείς για το θέμα απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο «για δηλώσεις Υπουργών και άλλων». Στη συνέχεια πάντως τόνισε, «Λέω τις απόψεις μου που έχουν διατυπωθεί κατ` επανάληψη, ότι η εθνική ομοψυχία μεταξύ κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού, η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου είναι όρος επιβίωσης για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τον ελληνικό λαό, για τον μητροπολιτικό Ελληνισμό, υπό την έννοια ότι δεν είναι απλώς πολιτιστικοί οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν είναι η γλώσσα, δεν είναι η θρησκεία, δεν είναι η προσήλωση σε κοινές πολιτιστικές αρχές και αξίες, αλλά επιβάλλεται αυτή η συμπόρευση και ομοψυχία και από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ο κυπριακός Ελληνισμός και ο μητροπολιτικός Ελληνισμός. Είναι όρος επιβίωσης του Ελληνισμού η κοινή πορεία».

Η κ. Κωνσταντοπούλου από τη πλευρά της όταν ρωτήθηκε για το αν αισθάνεται να διακυβεύεται η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, απάντησε επαναλαμβάνοντας την αναφορά της «ότι η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας δεν πρέπει να τίθεται για κανένα λόγο και για καμία σκοπιμότητα υπό διακύβευση.

«Γεγονότα τα οποία κλονίζουν αυτήν την αλληλεγγύη, ουσιαστικά κλονίζουν και την προοπτική να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά συνολικά των ευρωπαϊκών λαών. Απέναντι σε απειλές που απευθύνονται κυρίαρχα κατά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι», κατέληξε.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)