Κυβέρνηση
Πιέσεις στην Αθήνα για συμφωνία
Σε αμοιβαία επωφελή λύση επιμένει η Αθήνα που πιέζεται από τους εταίρους για παράταση του προγράμματος λίγες ώρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Το Μαξίμου διέψευσε το μήνυμα που εστάλη από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση δε θα υπογράψει παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου, αφού πριν είχε προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το «καμπανάκι» ήταν διπλό από τους Οίκους Αξιολόγησης, με τον Standard & Poor's να υποβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο κατά μια μονάδα από Β σε Β- και λίγες ώρες αργότερα να απειλείται από τον Moody’s με νέα υποβάθμιση το κρατικό αξιόχρεο.
«Οι πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν» διεμήνυσε το Μαξίμου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα συμβεί, αφού η Ευρωζώνη πιέζει για παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι τέλους υποστηρίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για «αμοιβαία επωφελή λύση». Λύση που επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα ξεκινήσουν αύριο Κυριακή.
Σε κάθε περίπτωση, κατέστη σαφές, από αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ότι στο Euroworking Group της Πέμπτης, η Ελλάδα απομονώθηκε. Ακόμα και οι φιλικά προσκείμενες χώρες προς την Ελλάδα, ανέφερε, κράτησαν διστακτική στάση και φοβήθηκαν. «Άμεσα, δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις» της Ευρωζώνης, υποστήριξε ο ίδιος. Η Λευκωσία σήμερα, πάντως, δηλώνει μέσω του Υπουργού Οικονομικών, κ.Γεωργιάδη, ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο επερχόμενο Eurogroup.
Το Βερολίνο έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα μέσω εκπροσώπου του Σόιμπλε, ότι μέχρι το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταθέσει πρόγραμμα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Ο κ.Βαρουφάκης ερωτηθείς για το αν η χώρα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πιέσεις δήλωσε πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Στόχος του Υπουργού Οικονομικών είναι να παρουσιαστεί στο Eurogroup μια νέα πρόταση για το πώς θα δημιουργηθεί το πρόγραμμα – γέφυρα, δημιουργημένη ωστόσο σε ελληνική βάση.
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα , τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, τον κ. Βαρουφάκη, τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Τσακαλώτο εξετάστηκαν τα αποτελέσματα των επαφών της κυβέρνησης σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Συζητήθηκαν επιπλέον οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής- δόθηκαν κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό προς του Υπουργούς, αλλά εξετάστηκε και το θέμα της στάσης που θα κρατήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στο επερχόμενο Eurogroup.
Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε για το τελευταίο ότι «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε». Σύμφωνα με την πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, οι επαφές θα συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. «Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση», σημείωσε σχετικά.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σημειώνουν ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!