Κυβέρνηση
Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος μια αμοιβαία επωφελής λύση
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα», ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου.
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιζητά μία αμοιβαία επωφελή λύση με τους ευρωπαίους εταίρους έστειλε εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των Υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια πρώτη συζήτηση ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», αναφέρθηκε και τονίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση των μέχρι τώρα συναντήσεων στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συζήτησε το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους εταίρους, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες», ενώ επισήμανε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».
Σε ερώτηση για το έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου, η ίδια πηγή τόνισε πως «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε». Σύμφωνα με την πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, οι επαφές θα συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. «Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση», σημείωσε σχετικά.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σημειώνουν΄ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση. Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς, τονίζουν.
Αν υπάρξει αυτή η αρχική συμφωνία, στη συνέχεια, όπως λένε, θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας.
Κύρια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν κατηγορηματικά τα όσα διακινήθηκαν από "δήθεν" κύκλους του ΥΠΟΙΚ - όπως σημείωναν - αναφορικά με τη συνεδρίαση του Euroworking group και την στάση που προτίθεται να κρατήσει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.