Κυβέρνηση
Ύστατη προσπάθεια για τη συγκέντρωση των 180
Οι κινήσεις της κυβέρνησης πριν την τρίτη και τελικά καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τις τελευταίες προσπάθειες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κάνουν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες έχουν κάνει κύκλο επαφών τόσο με στελέχη της αντιπολίτευσης, όσο και με ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να καταγραφεί μια νέα δυναμική της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα σηματοδοτηθούν οι ευθύνες όσων προκάλεσαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Με δεδομένα το κλίμα που υπάρχει στους ΑΝΕΛ, εξαιτίας της «υπόθεσης Χαϊκάλη», τις πολιτικές ή «προσωπικού χαρακτήρα» επιφυλάξεις που διατηρούν αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και την πορεία που έχει λάβει μεγάλη μερίδα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του Μαξίμου θεωρούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, δύσκολη την επίτευξη της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών. Η μάχη ωστόσο, της 29ης Δεκεμβρίου, θα δοθεί με όριο τις πρόωρες εκλογές, που πιθανόν θα προκηρυχθούν για την 1η Φεβρουαρίου, και τα επακόλουθά τους. Στην περίπτωση αυτή θα ενισχυθεί το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η μη ομολογημένη, αλλά υπαρκτή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως και η συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ προς την αξιωματική αντιπολίτευση, σύρει τη χώρα σε περιπέτειες. Δεν αποκλείεται όμως, αν οι ψήφοι προσεγγίσουν τους 180, να μεταβληθεί η άποψη ορισμένων στελεχών που παραμένουν στο «παρών», όπως οι Πολύδωρας και Καπερνάρος, αλλά και κάποια στελέχη της Κεντροαριστεράς που προς το παρόν δεν έχουν «εκτεθεί».
Το βάρος της τελικής κίνησης πριν από την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, είναι αυτονόητο ότι θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός. Παρασκηνιακά διακινούνται διάφορα σενάρια για νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ.Σαμαρά, τα οποία όμως διαψεύδονται από το Μαξίμου. Η κάθετη άρνηση του Πρωθυπουργού να σύρει τη χώρα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο και να εγκλωβίσει την κυβέρνηση, υπογραμμίζεται από τις ίδιες πηγές. Οι αλλαγή στον εκλογικό νόμο, επίσης απορρίπτεται ως ενδεχόμενο, καθώς δεδομένης της αφομοίωσης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και του κλίματος στους ΑΝΕΛ, είναι άγνωστο ποιους αποδέκτες θα είχε.
Από τον κ. Σαμαρά προγραμματίζεται νέο μήνυμα που θα απευθύνεται στον ελληνικό λαό, την παραμονή της ψηφοφορίας. Σε αυτό θα περιγραφεί με σαφήνεια ποιοι κίνδυνοι θα απειλήσουν τη χώρα από μία πρόωρη προσφυγή τις κάλπες, ενώ αναμένεται να υπενθυμίσει την πρωτοβουλία συναίνεσης που ανέλαβε, καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της επιλογής τους.
Τόσο ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας, όσο και η κυβερνητική πλευρά έβαλαν τέλος στα σενάρια περί ενεργού εμπλοκής της Χρυσής Αυγής στην εκλογή του πρώτου στον Προεδρικό θώκο. Τα σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας και απέκτησαν γρήγορα μια θέση στη δημόσια συζήτηση.«Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής» ήταν η λιτή και σαφής δήλωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Μπακογγιάνη είχαν εμφανιστεί αρνητικοί στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ψήφοι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπέρ του κ.Δήμα, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση, οι ίδιοι θα ψήφιζαν «παρών». Στη συνέχεια ο κ.Βενιζέλος είχε τονίσει ότι ««Η δήλωση Δήμα τον τιμά και υπογραμμίζει το ήθος της Δημοκρατίας».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!