Κύπρος
Στο «κόκκινο» η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ
Αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους Τούρκους να προκαλούν χωρίς την ανάλογη απάντηση εμφανίζεται η Ελληνική πλευρά.
Αυξάνεται η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και το κλίμα πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχροπολεμικό. Η Τουρκική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στην στρατηγική της κλιμακούμενης έντασης και η νέα της πρόκληση έγκειται στην πρόθεση τους να στήσουν πλωτή εξέδρα στην επίμαχη περιοχή.
Κινήσεις από την Ελληνική πλευρά.
Η Αθήνα που βλέπει πλέον ξεκάθαρα ότι η Τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με διπλωματικές κινήσεις, φέρεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Έτσι λοιπόν στέλνονται άμεσα στην περιοχή μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, τα οποία τυπικά συμμετέχουν σε ναυτικές πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και σίγουρα προς την διεθνή κοινότητα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αγνοηθούν οι Τουρκικές προκλήσεις. Άλλωστε η απόφαση ότι η Ελληνική πλευρά δεν θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος, είναι απόφαση που έχει ληφθεί σε επίπεδο κορυφής και με απόλυτη συμφωνία.
Η Ελληνική πλευρά έχει και ένα πρόσθετο άσσο στο μανίκι της και αυτός είναι ο πρόσφατα δημιουργηθείς άξονας με Κάιρο και Λευκωσία, αλλά και η στήριξη από το Τελ-Αβίβ. Σε κάθε περίπτωση όμως και με δεδομένο ότι πρόκειται για μια κρίση που δεν θα αποκλιμακωθεί εύκολα, οι κινήσεις θα είναι αποφασιστικές αλλά και προσεκτικές για να μην ξαναδημιουργηθούν καταστάσεις τύπου Ιμίων.
Οι Τουρκικές προκλήσεις.
Ο ι Τούρκοι από την πλευρά τους παίζουν το γνωστό παιχνίδι της μεταφοράς των προβλημάτων. Με το Κουρδικό να βρίσκεται σε έξαρση και τα εσωτερικά προβλήματα να διογκώνονται, η Άγκυρα προσδοκά να αποσυμπιέσει την πίεση μέσω της επιθετικής της πολιτικής αλλά και να εδραιώσει την θέση του ψευδοκράτους. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή και συνοδεύουν το Barbaros 4 πολεμικά πλοία.
Οι Τούρκοι στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου εντός της επόμενης διετίας. Αρχικά απευθύνθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν , αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση λόγω των καλών σχέσεων και των οικονομικών συμφωνιών που έχουν οι Αζέριοι με την χώρα μας.
Έτσι λοιπόν στράφηκαν στην Ρουμανία για την αγορά η την κατασκευή της εξέδρας, κίνηση που θα στοιχίσει 1,5 δις δολάρια περίπου. Με την σειρά της η Ρουμανική πλευρά στηρίζει όλο και πιο ανοιχτά την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η Τουρκία επιχειρήσει το επόμενο βήμα και τολμήσει να μεταφέρει την ένταση και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, κοντά στο Καστελόριζο.
Η διεθνής κοινότητα.
Μουδιασμένη φαίνεται η διεθνής κοινότητα και αυτό είναι έκδηλο στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να αντιδράσει. Ουάσιγκτον, Ε.Ε και Μόσχα, μπορεί να εκφράστηκαν θετικά υπέρ της Κυπριακής πλευράς, αλλά όχι με τρόπο αποφασιστικό που θα έκοβε τον «βήχα» των Τούρκων. Μοιραίο λοιπόν είναι οι κινήσεις στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα να αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες τόσο στο επίπεδο των συμμαχιών που διαμορφώνονται όσο και στο επίπεδο των απλών ανακοινώσεων.
Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη στη Λευκωσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την Ενεργειακή Διπλωματία, Αμός Χοχστάιν. Θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών,Ιωάννη Κασουλίδη, και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, οι οποίοι αναμένεται να τον ενημερώσουν για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Χοχστάιν τάσσεται υπέρ της διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για πιθανή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας στα θέματα της ενέργειας. Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται στην Κύπρο και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, 'Αβιγκντορ
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!