Κύπρος

01 Σεπτεμβρίου 2014 21:47

Παραλήρημα Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την Αθήνα να δείξει «την ίδια ειλικρίνεια» με την Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

-

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζουν «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, να δεχθεί «οποιεσδήποτε μη δίκαιες προτάσεις» οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα και τη Βρετανία να δείξουν την «ίδια ειλικρίνεια», όπως είπε, με την Τουρκία.

Μιλώντας στα κατεχόμενα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Τ. Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών.

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του ο κ. Έρογλου, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τ/κ κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα» ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν προς τη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά την άποψη της ε/κ πλευράς, ότι το κλειδί της λύσης είναι στο χέρι της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ρόλο «θεατή» στο Κυπριακό.

Ο νέος Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από την Ελλάδα και τη Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της περιόδου του σχεδίου Ανάν. «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έπραξε το καθήκον της. Αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αχρήστευσε τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο Burgenstock. Τότε, η ΕΕ είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα βρισκόταν στο πλευρό της τ/κ κοινότητας. Το ίδιο έπραξε και ο ΟΗΕ. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε: «Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει θετική απάντηση στις θυσίες της στο Κυπριακό.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Κοινός στόχος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο Ταγίπ Ερντογαν, «είναι το καθεστώς ισότητας των Τουρκοκυπρίων να διασφαλιστεί μέσω μιας συμφωνίας».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Κύπρο. Κατά την άποψη του, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο ή τριών μηνών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μελετά σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στο νησί. «Τα συγκεκριμένη σχέδια αφορούν ολόκληρο το νησί. Αυτή είναι η ελπίδα μας» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» ρώτησε ο κ. Ερντογάν την Τουρκάλα δημοσιογράφο. «Ο κ. Βενιζέλος» απάντησε η δημοσιογράφος. «Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται» πρόσθεσε. Ωστόσο, ο κ. Έρογλου, αναφερόμενος στην επιστολή, υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει μια συμφωνία « η οποία θα οδηγήσει τους Τουρκοκυπρίους στην προ του 1974 κατάσταση».

Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει και δυνατή «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα. Υποστήριξε ότι, πριν την εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη, σκεφτόταν ότι θα μπορούσαν να βρουν λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε μετά την εκλογή του.

Τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε να δεκτεί τα συμφωνηθέντα με τον Δημήτρη Χριστόφια, ότι παραβίασε παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι έθεσε ένα σωρό όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Ντ. Έρογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις στις συνομιλίες.

Ο Ντερβίς Έρογλου ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του, σημειώνοντας: «Πραγματοποιήσατε το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου. Αυτή είναι μια ιστορική εξέλιξη» τόνισε ο κ. Έρογλου. Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η «ιστορική επίσκεψη» του κ. Ερντογάν αποτελεί «απάντηση» σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα και των Τουρκοκυπρίων εδώ και 450 χρόνια» τόνισε ο κ. Έρογλου.

Τις πρώτες δηλώσεις του ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας για τους Ρωμιούς της Πόλης και το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε τη Δευτέρα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους  Ρωμιούς  να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους ». «Είμαστε», πρόσθεσε, «άνετοι σε αυτό».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τα θέματα αυτά , απαντώντας στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ποιό μήνυμα στέλνει ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας στην ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης και κατά πόσον θα λειτουργήσει σύντομα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Ωστόσο, διατύπωσε και πάλι τους γνωστούς όρους της Άγκυρας:

-«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους». Υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής ως  πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, «έδωσαν το λόγο τους, όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα βήμα».

-«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος,  «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο» και πρόσθεσε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα». «Τώρα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν  «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο κ. Ερντογάν.

Στην απάντησή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε και τα εξής: «Τώρα εσείς ακόμη με ρωτάτε για την Θεολογική Σχολή. Το να ανοίξουμε την Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε».  Ο κ. Ερντογάν κατέληξε με μία τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω "από το δένδρο του πάρε" κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)