Ευρωπαϊκή Ενωση
Βαθαίνει η ρήξη στις σχέσεις Μέρκελ-Κάμερον
Η Μέρκελ δεν βλέπει με καλό μάτι την ένταξη των ευρωβουλευτών του ευρωστεπτικιστικού κόμματος AfD στην πολιτική ομάδα του Κάμερον στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε.
Νέα ένταση στις σχέσεις υ πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση της πολιτικής ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεχθεί στους κόλπους της το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που τάσσεται κατά του ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ), τους οποίους σχημάτισε το 2009 ο Κάμερον, αφού αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την κύρια ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ψήφισαν να επιτραπεί στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να ενταχθεί στην πολιτική οικογένειά τους.
«Η επιτυχής ένταξή μας είναι μια νίκη εναντίον αυτών που άσκησαν τεράστια πίεση σε μέλη της ομάδας ΕΣΜ επειδή ήθελαν να εμποδίσουν, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, την αναγνώριση και την ενίσχυση του AfD», δήλωσε ο αρχηγός της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» Μπερντ Λούκε.
Με την προσθήκη των επτά εδρών της AfD, η ΕΣΜ θα έχει τώρα 62 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα μετά το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές.
Ωστόσο ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές κέρδισαν σε δύναμη και επιρροή, η εξέλιξη αυτή φέρνει τον Κάμερον σε δύσκολη θέση έναντι της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της οποίας είναι η κινητήρια δύναμη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Μολονότι το AfD δεν αντιτίθεται στην ΕΕ, έχει δηλώσει ότι τα ασθενέστερα μέλη πρέπει να φύγουν από το ενιαίο νόμισμα και διαφωνεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ.
Ο Κάμερον χρειάζεται την Μέρκελ ως σύμμαχο για να υπάρξει ένας υποψήφιος αποδεκτός από τη Βρετανία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για να προχωρήσει η προσπάθειά του για μια μεταρρύθμιση της ΕΕ προσανατολισμένη προς τις αγορές και την αποκέντρωση των εξουσιών της.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, που αναφέρει ότι το Λονδίνο προτίθεται να δεχθεί την υποψηφιότητά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (τον οποίο στηρίζει η Μέρκελ) για την προεδρία της Κομισιόν, εάν ο επόμενος Βρετανός Επίτροπος αναλάβει βασικά χαρτοφυλάκια. Εν προκειμένω τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, υπό την επίβλεψη του οποίου θα βρίσκονται οι Επίτροποι που θα είναι επιφορτισμένοι με την εσωτερική αγορά, τον ανταγωνισμό και την ενέργεια.
Σε αντάλλαγμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται έτοιμος να δεχθεί τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι «κανείς στη Βρετανία δεν ψήφισε γι' αυτόν». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αν και το αίτημα του Κάμερον είναι απαράδεκτο, σηματοδοτεί μια κίνηση προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!