Ευρωεκλογές 2014
Ο Βίλντερς που κόβει την σημαία της ΕΕ και τα υψηλά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία έκοψε με ψαλίδι ένα αστέρι από τη σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ενισχυμένα παρουσιάζονται τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη λίγες μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και ο Χερτ Βίλντερς έστειλε το δικό του μήνυμα με συμβολική κίνηση έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία έκοψε με ψαλίδι ένα αστέρι από τη σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης και δήλωσε:
«Δε θέλουμε τις Βρυξέλλες, δεν θέλουμε την ΕΕ και θα πάρω αυτό το αστέρι πίσω στην Ολλανδία ώστε να το δώσω πίσω στους Ολλανδούς και να τους δείξω ότι δε χρειαζόμαστε αυτή την ευρωπαϊκή σημαία και ότι είμαστε περήφανοι για τη δική μας την ολλανδική».
Το κόμμα του έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και στόχος του είναι να διαμορφώσει συμμαχίες στη νέα ευρωβουλή όπως η συνεργασία με τη Μαρίν Λεπέν του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι να καραστρέψει την ΕΕ από μέσα.
Γεγονός είναι ότι η κεντροδεξιά διευρύνει το προβάδισμά της απέναντι στην κεντροαριστερά, λίγες ώρες πριν αρχίσουν -από τη Βρετανία και την Ολλανδία- οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο και οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Φαίνεται ότι είναι πιθανό το ένα τέταρτο των εδρών να το κερδίσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, διπλασιάζοντας έτσι την εκπροσώπησή τους στο θεσμό, γεγονός που αντικατοπτρίζει την οργή των Ευρωπαίων πολιτών τόσο για την ανεργία, όσο και για την ασθενή οικονομική ανάπτυξη.
Με βάση τους νέους κανονισμούς, ο υποψήφιος του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές έχει το προβάδισμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερα εκατομμύρια ιταλοί δεν αποφάσισαν, ακόμη, «ποιόν και αν θα ψηφίσουν» στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Swg η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο».
Πρόκειται, αναφέρει η εφημερίδα, για το 30,2% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Επτά εκατομμύρια απάντησαν ότι θα αποφασίσουν «τις επόμενες ημέρες». Αναποφάσιστο δηλώνει το 36,5% των γυναικών, το 32,6% των εκλογέων που ζουν στην Κάτω Ιταλία, το 35,6% των νέων μέχρι 24 ετών, το 50,7% των Ιταλών «χωρίς πολιτική τοποθέτηση» αλλά και το 33,7% των «κεντρώων ψηφοφόρων».
«Η μεγάλη μάχη των τελευταίων ημερών, μέχρι την Παρασκευή, δίνεται για να πεισθούν τα εκατομμύρια αναποφάσιστοι, για το ποιος - ο Ρέντσι, ο Γκρίλο ή ο Μπερλουσκόνι - θα καταφέρει να κερδίσει την προτίμησή τους βασισμένη στην λογική, μια που η καρδιά των πολιτών συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από την πολιτική», γράφει η εφημερίδα.