Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του 2ου ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν
Στο «πελατειακό σύστημα» απέδωσε τα δεινά της Ελλάδας, ο Γκι Βερχόφστατ. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας» τόνισε ο Γιούνκερ.
Το πελατειακό σύστημα που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκι Βερχόφστατ, μιλώντας στο δεύτερο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ που διοργάνωσε το δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοφώνων EURANET στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στο ραδιοφωνικό ντιμπέιτ, διάρκειας 75 λεπτών, το οποίο μεταδόθηκε και τηλεοπτικά μέσω του διαδικτύου, αφορούσαν την ανεργία, τη λιτότητα, τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την οικονομία.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, τόνισε ότι ο πραγματικός λόγος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα δυσκολίες δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, αλλά με το πελατειακό της σύστημα. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτιαξαν ένα πελατειακό σύστημα, στο οποίο ο καθένας πρέπει να πληρώνει για τις κοινωνικές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκι Βερχόφστατ και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα κλειστά επαγγέλματα, οι κλειστές αγορές προϊόντων και η κακή κατάσταση των τραπεζών. «Αυτά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση χρειάζεται επανάσταση στην ελληνική πολιτική», ανέφερε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.
Ο Γκι Βερχόφστατ υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αρκετή από μόνη της για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση, αλλά χρειάζεται παράλληλα μια στρατηγική ανάπτυξης. Άσκησε κριτική στους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλιστές, ότι με τη συνταγή τους για έξοδο από την κρίση δημιουργούν νέα «κενά». Πρόσθεσε ότι κατανοεί γιατί ο Γερμανός ψηφοφόρος δεν θέλει να πληρώνει άλλο για τα πάντα και πρότεινε ως λύση το Ταμείο αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι δεν είναι οπαδός της λιτότητας, αλλά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς την οποία, όπως είπε, δεν θα βγει η Ευρώπη από την κρίση. «Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί αυτού του είδους η πολιτική. Έπρεπε να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα», επισήμανε.
«Η πολιτική λιτότητας κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο», ανέφερε η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ. Η λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, συμπλήρωσε, κάνοντας έκκληση να σταματήσει η πολιτική αυτή που, όπως εξήγησε, είναι η αιτία δυσλειτουργίας στην υγεία, στην παιδεία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το κοινωνικό έλλειμμα που δημιούργησε η κρίση και υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις.
Τέλος, σύμφωνα με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στα ευρωπαϊκά αλλά και προς τα εθνικά όργανα, διότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που έδωσε η ΕΕ για περισσότερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, απασχόληση και συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Για να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη χρειάζεται ένα νέο σύστημα φορολόγησης, υποστήριξε ο Μάρτιν Σουλτς.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!