Βουλή

31 Μαρτίου 2014 00:18

«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή

Με τρεις διαφοροποιήσεις υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

-



Το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το γάλα και τις υπόλοιπες προτάσεις του ΟΟΣΑ, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα, ψηφίστηκε με 152 ψήφους υπερ, ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν κατά και ένας «παρών».

Το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ψηφίστηκε με 151 ψηφούς υπέρ, ενώ 136 βουλευτές ψήφισαν κατά και ένας «παρών». Το άρθρο 3, τέλος, του νομοσχεδίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία υπήρξαν τρεις διαφοροποιήσεις στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου και υπερψήφισε το αρθρο 2, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 και υπερψήφισε το άρθρο 1, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 2 και υπερψήφισε το άρθρο 1. Με σκληρή δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές για τις διαφοροποιήσεις των δύο βουλευτών.

Σε σχέση με το επίμαχο θέμα του γάλακτος, λύση έδωσαν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.



Ως ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο χαρακτήρισε την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ανάβει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και έστρεψε εκ νέου  τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κάτα του Γιάννη Στουρνάρα και είχαν συγκεντρωθεί μαζί με τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα, ενώ επέστρεψαν στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία.

Από την πλατεία Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη βουλή και επανέλαβε ότι στο κοινοβούλιο συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. «Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν λογαριάζει το σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία ούτε τη δημοκρατία. Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία», πρόσθεσε.

Δριμύ κατηγορώ κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επένδυσε στην καταστροφή, αλλά αυτή δεν ήρθε.



Να συγκροτηθεί συντακτική εθνοσυνέλευση «για να ανατραπούν τα νομοθετήματα που φέρνουν οι δανειστες», ζήτησε κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Οι άνεργοι και οι απλήρωτοι του ιδιωτικού τομέα δεν αντιλαμβάνονται το αφήγημα της επιτυχίας», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα το καταψηφίσει.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική του «μπατε σκυλοι κι αλέστε» στο θέμα των επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Από πλευράς των υπουργών, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε στην κατηγορηματική διάψευση ότι θίγονται εργασιακά δικαιώματα με το νομοσχέδιο και διαβεβαίωσε ότι ούτε ο θεσμός των τριετιών θίγεται ούτε πρόβλημα υπάρχει με την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.«Ο θεσμός των 3ετιών παραμένει αναλλοίωτος. Η μόνη αλλαγή που κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους μακροχρόνια άνεργους για να έχουν ένα ανταγωνιστικό κίνητρο να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας», τόνσε μεταξυ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Ως την ημέρα που η χώρα ανακτά τη δημοσιονομική της κυριαρχία και όχι για να επαναλάβει τα κακά του παρελθόντος χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι το ψηφίζουμε με εξαιρετική υπερηφάνια.

Είχε προηγηθεί το χάος μετά την πρόταση μομφής

Θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ διαβουλεύσεων προκάλεσε το απόγευμα η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να σταματήσει την διαδικασία για την ψήφισή του.

Η κυβέρνηση απάντησε αρχικά μέσω του Δημήτρη Σταμάτη ότι αποδέχεται το αίτημα, όμως στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλούμενος το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, κάλεσε το προεδρείο του κοινοβουλίου να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα και η Χρυσή Αυγή, ενώ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την πρόταση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε τον κανονισμό της Βουλής ότι δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση δυσπιστίας σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, ωστόσο σημείωσε ότι αρμόδια να αποφασίσει είναι η Ολομέλεια της Βουλής. Τελικά η πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα δεν προχώρησε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη Βουλή και να καταθέτει στη συνέχεια πρόταση μομφής κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο.




12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)