Βουλή
Άγρια κόντρα στη Βουλή για την ΕΡΤ
Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με φόντο την έφοδο της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή τα ξημερώματα.
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή η εκκένωση του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή από δυνάμεις της αστυνομίας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει ότι θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί νωρίτερα ο νόμος, από τη στιγμή που όλες οι προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης απέβησαν άκαρπες.
«Η κριτική που μπορεί να γίνει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν εφάρμοσε νωρίτερα το νόμο και δεν απομάκρυνε αυτούς που την κατέλαβαν παράνομα», ανέφερε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης και πρόσθεσε ότι η τελική επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσει η νέα τηλεόραση. «Στόχος είναι να έχουμε τηλεόραση που θα σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου με λιγότερο προσωπικό καλύτερες υπηρεσίες και δίχως κομματική ταυτότητα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε νωρίτερα στο στόχο, έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε σήμερα που ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, που διερωτήθηκε αν πρέπει η νέα ΔΤ να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ή θα της το απαγορεύουν συγκεκριμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα. «Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά κάθε φορά που επιβάλλεται η νομιμότητα, έχουμε ψηφίσει νόμο για την νέα ΔΤ, διαφωνείτε, σεβαστό, αλλά η Βουλή έχει αποφασίσει», είπε και απαντώντας στις καταγγελίες του Ν. Βούτση ότι δεν επιτράπηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσουν στο ραδιομέγαρο, είπε: «Για φανταστείτε απέναντι στους 5-6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν άλλοι τόσοι της ΝΔ που έχουν άλλη άποψη! Πως θα το λύναμε το ζήτημα; Όπως το λύνουν άλλοι που βρίσκονται στην αίθουσα; Ο ρόλος του βουλευτή είναι άλλος όχι στο πεζοδρόμιο να εφαρμόζει την νομιμότητα».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης άνοιξε το χορό της κριτικής και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα τόνισε ότι έκτακτα μέτρα περιστολής της δημοκρατίας δεν θα περάσουν. Κατήγγειλε ότι δεν απαγορεύθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσουν το ραδιομέγαρο, παρά το γεγονός ότι επέδειξαν τις βουλευτικές τους ταυτότητες, λέγοντας ότι τα ΜΑΤ τους έσπρωχναν με τις ασπίδες επί 2,5 ώρες. Στις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Βούτσης το κατηγόρησε ότι έχει μετατραπεί σε γρανάζι αυτής της άθλιας πολιτικής.
Στο Ν. Βούτση απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος που συμφώνησε με την εκκένωση της πρώην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι το κτίριο της Αγίας Παρασκευής ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όχι στους 10-12 που είχαν παραμείνει σε αυτό. «Η ενέργεια αποκαθιστά την λειτουργία της ΔΤ και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές μπορεί να έχουν δικαίωμα να μπουν στο κτίριο, αλλά όμως δεν είχαν κανέναν λόγο να είναι εκεί. «Να κάνουν τι;», διερωτήθηκε.
Την εισβολή των ΜΑΤ κατήγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «της νύχτας τα καμώματα είναι η κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης». Για κατάντημα μίλησε ο Β. Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ. «Οι αλυσίδες στην ΕΡΤ με την χειροπέδα κάνει το γύρο του κόσμου και θίγει την αξιοπρέπεια του Έλληνα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου να λέει το πρωί πως δεν είχε εικόνα.
«Ευχόμαστε το σημερινό να είναι το τελευταίο λάθος μιας αλυσίδας λαθών που ξεκίνησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ», είπε ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί το λάθος του με το λουκέτο στην ΕΡΤ και όλοι μαζί να διαχειριστούν την κατάσταση, ώστε οι συνέπειες να είναι πιο ήπιες. Επιχείρηση αποπροσανατολισμού για τα μέτρα που έρχονται, κατήγγειλε ο Αρτ. Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή.