F1: Επιστρέφει στην Πορτογαλία το 2027 και το 2028
Η Formula 1 ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Πορτογαλία το 2027 και το 2028, στο πλαίσιο διετούς συμφωνίας με την κυβέρνηση και τον φορέα του τουρισμού της χώρας, καθώς και τον promoter του αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι το σιρκουί "Autodromo Internacional do Algarve", το οποίο είναι πιο γνωστό ως Πορτιμάο, φιλοξένησε για τελευταία φορά Grand Prix της Formula 1 το 2020 και το 2021 και ήταν μια από τις πίστες-«κλειδιά» στην επιστροφή του σπορ στους αγώνες στην διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Ευρισκόμενη στο ειδυλλιακό Αλγκάρβε, στα νότια της Πορτογαλίας, η πίστα των 4,6 χιλιομέτρων αποτελεί μια τεχνική... πρόκληση για τους οδηγούς, με δραματικές υψομετρικές αλλαγές που κορυφώνονται με μια «βουτιά» στην τελευταία (δεξιά) στροφή, η οποία «βγάζει» στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού.
Η Πορτογαλία έχει μια αξιοσημείωτη ιστορία στη Formula 1, καθώς φιλοξένησε το πρώτο γκραν πρι της στο Πόρτο το 1958, ενώ διοργάνωσε αγώνες στο Μονσάντο και το Εστορίλ κατά τη διάρκεια των 75 χρόνων του σπορ. Μερικοί από τους μεγαλύτερους οδηγούς της Formula 1 έχουν ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένων των Stirling Moss, Alain Prost, Ayrton Senna και Nigel Mansell. Μάλιστα, ο Senna πανηγύρισε στο Εστορίλ το 1985 την «παρθενική» νίκη της καριέρας του στη Formula 1.
Πιο πρόσφατα, το Πορτιμάο ήταν η πίστα όπου ο Lewis Hamilton ξεπέρασε το ρεκόρ νικών όλων των εποχών που κατείχε ο Michael Schumacher, αφού ο Βρετανός οδηγός πανηγύρισε την 92η νίκη στην καριέρα του το 2021. Ο Hamilton παραμένει ο μόνος οδηγός από το τωρινό grid που έχει κερδίσει στην πίστα του Αλγκάρβε, αφού είδε πρώτος την καρό σημαία και το 2020.