Οικονομία

Χθες22:55

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Κύπρου

Διάβασέ μου το...

Από πού θα δοθεί η χρηματοδότηση του έργου. Το ηλεκτρικό καλώδιο, όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα είναι το μεγαλύτερο και το βαθύτερο στο είδος του σε όλο τον κόσμο.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Κύπρου
-

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση, το υπουργικό συμβούλιο Κύπρου “άναψε το πράσινο φως” στο μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου ο οποίος έκανε τις επίσημες ανακοινώσεις, «το έργο θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αφού θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού». Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της έλευσης φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προσέθεσε ότι η σημασία του έργου για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση με το υψηλότερο ιστορικά ποσό, των 657 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την διάθεση 25 εκατομμυρίων ευρώ, ανά έτος για περίοδο πέντε ετών, από το 2025 μέχρι το 2029, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων κατά την κατασκευαστική περίοδο διασύνδεσης.

Το ηλεκτρικό καλώδιο, όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα είναι το μεγαλύτερο και το βαθύτερο στο είδος του σε όλο τον κόσμο. Θα έχει μήκος 1.240 χιλιόμετρα και θα ποντιστεί σε βάθος 3.000 μέτρων.

Η τελική συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί στη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταναστευτικό - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Η κρυψώνα του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών (βίντεο)

ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι νέοι διάλογοι, ο τρόπος δράσης και ο “βασικός παίκτης” (βίντεο)

Παρίσι: Εκρήξεις σε πολυώροφο κτήριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ