Οικονομία
Ρεύμα - Τιμολόγια Νοεμβρίου: Οι μειώσεις και οι “εκπλήξεις”
Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου στον κάθε πάροχο. Σε ποια τιμολόγια υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση.
Με μειώσεις στο ρεύμα που κατά μέσον όρο στην αγορά φτάνουν το 10%, χαμηλότερες πάντως από τη πτώση της χρηματιστηριακής τιμής του Οκτώβρη, μπήκε ο Νοέμβρης για τα πράσινα τιμολόγια.
Οι χρεώσεις κινούνται από τα 11,6 και φτάνουν στα 15,9 λεπτά η κιλοβατώρα, ο μέσος όρος της αγοράς διαμορφώνεται στα 14,26 λεπτά, όσο περίπου και η τιμή που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗΔΕΗ -1,41%, ενώ ο Νοέμβριος είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με μειώσεις, τάση που πιθανότατα θα διακοπεί από τον επόμενο.
Τον τόνο δίνει η επιχείρηση που έχει πελάτες πάνω από επτά στα δέκα νοικοκυριά πανελλαδικά, η οποία μείωσε στα 14,08 λεπτά το δικό της πράσινο τιμολόγιο (-5,9%), ενώ πτωτικά κινήθηκε το σύνολο της αγοράς, ακολουθώντας ωστόσο μια πιο συγκρατημένη πολιτική σε σχέση με την υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών του Οκτώβρη (-19%), προφανώς επειδή έλαβε υπόψιν τα αρνητικά σινιάλα για τη πορεία των αγορών μέχρι τα τέλη του έτους.
Στη περίπτωση της Protergia (Πώς «στήνεται» σκηνικό μείωσης στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβρη) το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 14,9 λεπτά (-6,8%), του ΗΡΩΝΑ στα 13,7 λεπτά (-13,5%), της Elpedison, από τις 100 κιλοβατώρες και πάνω, στα 14,8 λεπτά (-19,8%), και της NRG επίσης στα 14,8 (-6,1%).
Το γεγονός ότι η μείωση στα πράσινα είναι συγκρατημένη, ότι μπορεί κανείς να βρει μπλε σταθερά τιμολόγια για 12 μήνες σε παρόμοιες τιμές (π.χ. πέριξ των 14 λεπτών στη ΔΕΗΔΕΗ -1,41%, 12,5 στη Protergia, 13-14 στον Ηρωνα), και ακόμη φθηνότερα 6μηνης διάρκειας, όλα αυτά ενισχύουν την ελκυστικότητα των κλειδωμένων χρεώσεων, όπως δείχνει και η συνεχής προσέλκυση καταναλωτών στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ειδικά αν συνυπολογίσει κάνεις ότι από τον Δεκέμβρη δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε ξανά αυξήσεις στις τιμές, με βάση τουλάχιστον τα σινιάλα που καταφτάνουν από τις διεθνείς αγορές και αποτελούν και την αιτία για την οποία τον Νοέμβρη δεν είδαμε μεγαλύτερες μειώσεις.
Καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη, ανεβαίνουν και οι τιμές στο συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου για το φυσικό αέριο (TTF), που καθορίζει ως ένα βαθμό τα κόστη στο ρεύμα και το οποίο από τις αρχές Οκτωβρίου «παίζει» πέριξ ή και πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα (38,9 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο). Επειδή στην ελληνική αγορά, οι τιμές του φυσικού αερίου μετακυλίονται με καθυστέρηση ενός μηνός στην ηλεκτροπαραγωγή, θα επηρεαστούν τα κόστη του τρέχοντος μηνός.
Τα σινιάλα από αέριο και προθεσμιακά
Την τάση αυτή αποτυπώνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος για το Νοέμβρη στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας (ΕΕΧ), τα οποία «παίζουν» για την Ελλάδα σε τιμές 116 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι πέριξ των 100 ευρώ τον Οκτώβρη, προϊδεάζοντάς για έναν ακριβότερο μήνα, όπως άλλωστε τα σήματα που στέλνουν τα futures στο ρεύμα σε όλη τη «ζώνη» της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο. Από την Ελλάδα μέχρι και την Ουγγαρία, περιοχή που αντιμετωπίζεται πλέον ως ενιαία από τους traders, αλλά ακόμη και στη Γερμανία.
Κορυφαία στελέχη του χώρου προβλέπουν ότι η χονδρική τον Νοέμβριο, βάσει της οποίας και θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί άνω των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι των 86 ευρώ στα οποία έκλεισε ο Οκτώβρης και των 112 ευρώ του Σεπτέμβρη.
Είναι άλλωστε μήνας με θερμοκρασίες που πέφτουν απότομα ειδικά προς τα τέλη του, έχει μικρή ηλιοφάνεια, όχι πολλούς ανέμους, ενώ μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει τη περιοχή μας το γεγονός ότι δύο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Ουγγαρία συνεχίζουν να παραμένουν είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.
Συνεχίζεται η στροφή στα σταθερά
Εάν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, ο τελευταίος μήνας του χρόνου θα συνοδευτεί από υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα, που θα αποτελέσουν τη βάση για τις χρεώσεις λιανικής του Ιανουαρίου, πρώτου μήνα εφαρμογής των αλλαγών στα χρωματιστά τιμολόγια, από τη γκάμα των οποίων θα «φύγουν» τα πολύ φθηνά 6μηνα μπλε σταθερά.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη στροφή σε αυτά, ίσως επειδή έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό ότι διανύουν τους τελευταίους μήνες ζωής τους. Τα καταργεί η ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει πως τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 1 έτους, και την οποία πρέπει να έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στο εθνικό Δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.
Ενόψει των αλλαγών αυτών και βλέποντας το σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον για τέτοια βραχείας διάρκειας σταθερά προιόντα, όπως γράφει το Εuro2day.gr, τα εμπορικά δίκτυα των παρόχων συνεχίζουν να τα προωθούν και δεν είναι τυχαία η ανταπόκριση που συνεχίζουν να βρίσκουν από τους καταναλωτές, καθώς θα αποσυρθούν μόλις λήξουν οι συμβάσεις με όσους είναι ήδη συμβεβλημένοι. Εάν δηλαδή κάποιος συνάψει τέτοια σύμβαση π.χ. το Νοέμβριο, θα κρατήσει το προϊόν μέχρι τη λήξη του, δηλαδή έως και το Μάρτιο, παρ’ ότι από τον Ιανουάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει θεσμοθετήσει την κατάργηση τους.
Κως - Αναστάζια: Στο εδώλιο 33χρονος για τον βιασμό και την δολοφονία της 27χρονης
Αμπελόκηποι - Έκρηξη: Σύλληψη 31χρονου από την Αντιτρομοκρατική
Μητσοτάκης: έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!