Γενικά
“Ντεμπούτο” στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου
Σε ποιο ύψος θα κυμανθεί το επιτόκιο και πόσα χρήματα προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο.
Του Νίκου Ρογκάκου
Από το Αγγλικό Δίκαιο θα διέπεται το 5ετές ομόλογο που εκδώσει τις επόμενες ώρες η Ελλάδα και θα είναι βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Αυτό αναφέρει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στην οποία καθορίζονται οι όροι της κοινοπρακτικής έκδοσης και οι αμοιβές των αναδόχων της έκδοσης. Σύμφωνα με την απόφαση για τις υπηρεσίες τους οι ξένοι
Οι οίκοι θα λάβουν 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, η οποία θα παρακρατηθεί από την είσπραξη που θα κάνει το δημόσιο. Για παράδειγμα, αν η χώρα ζητήσει 2 δισ. ευρώ από τις αγορές τα λεφτά που θα έρθουν στα ταμεία θα είναι λιγότερα κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Άλλα 250.000 ευρώ θα κοστίσουν στο δημόσιο οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών από τα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Είχε προηγηθεί το ΦΕΚ με το οποίο το ελληνικό δημόσιο ενέκρινε την καταβολή ποσού 42.500 προς τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's ως βασική αμοιβή για τις υπηρεσίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 1.11.2018 έως 31.10.2019.
Αν και στην απόφαση Χουλιαράκη δεν αναφέρεται το ύψος του νέου δανεισμού εντούτοις το Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει περί τα 2 - 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές χρήματος. Σε ότι αφορά τε επιτόκια αυτά εκτιμάται ότι θα κινηθούν στην περιοχή του 3,5% με 3,7%. Θα είναι σαφώς πολύ καλύτερο από την τελευταία έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2017 και καλύφθηκε κατά 50% από νέο χρήμα και κατά 50% από ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούργιο τίτλο.
Η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε ανέλθει σε 4,625% και το ετήσιο κουπόνι, δηλαδή αυτό που εισέπραξαν οι κάτοχοι του αξιόχρεου σε 4,375%. Το ομόλογο θα πρέπει να αποπληρωθεί στο σύνολο της αξίας του τον Απρίλιο του 2024 (χρόνος ωρίμασης) και θα είναι σημείο αναφοράς για τις αγορές.
Αναλυτές θεωρούν ευνοϊκή τη συγκυρία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, από τη στιγμή που οι αποδόσεις ανταποκρίνονται στο γενικότερο κλίμα. Βέβαια, οι επενδυτές προσβλέπουν σε επιτόκιο μεγαλύτερο από 3,7%, θεωρώντας ότι τα θεμελιώδη θα αλλάξουν εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ύφεση της γερμανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρασύροντας σε επιβράδυνση και την ευρωζώνη.
Εξυπακούεται ότι οι χώρες που θα «ταρακουνηθούν» πρώτες θα είναι αυτές με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως είναι η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να προβεί σε μία καλύτερη διαχείριση του «μαξιλαριού» των 26,4 δισ. ευρώ που έχει στην άκρη, εφόσον οι αγορές παραμείνουν «νευρικές» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το θετικό είναι ότι η χώρα έχει χαμηλές δανειακές ανάγκες το 2019, μόλις 11,7 δισ. ευρώ, και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά λήξεις ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (4,791 δισ. ευρώ και 2,925 δισ. ευρώ αντιστοίχως), καθώς και δανειακές δόσεις ύψους 1,983 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι υποχρεώσεις αυτές θα καλυφθούν κατά ένα μεγάλο μέρος από το «μαξιλάρι» και το πρωτογενές πλεόνασμα και το υπόλοιπο ποσό από τις διεθνείς αγορές.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!