ΔΝΤ
Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν
«Κλείδωσε» το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου. Ποια θέματα είναι στην ατζέντα.
Του Νίκου Ρογκάκου
«Κλείδωσε» το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την Επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στο Μπαλί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί:
- Η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.
- Το δημόσιο Χρέος και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την «άδεια» του ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει στην ακύρωση του μέτρου. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δηλώσεις του Ταμείου σχετικά με την αναγκαιότητα των περικοπών θα έχουν επίπτωση στις αγορές από τις οποίες πρακτικά η Ελλάδα είναι αποκομμένη εξαιτίας της παραμονής των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (πάνω από 4,5% το δεκαετές) σε απαγορευτικά για νέα έξοδο επίπεδα.
Την επόμενη εβδομάδα, έως τις 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υποβάλλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν με ένα σενάριο.
Τι προβλέπει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού
Στο προσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, το βασικό σενάριο με περικοπές των συντάξεων και εφαρμογή των αντιμέτρων οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 ενώ χωρίς τις περικοπές και με παράλληλη εφαρμογή ενός επεκτατικού πακέτου της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ ( μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις) το πλεόνασμα προσδιορίζεται σε 3,56% του ΑΕΠ οριακά πάνω από το στόχο για 3,5%.
Στο μέτωπο των προβλέψεων το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,4% το 2019 ( 2,5% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών) ενώ για τα πλεονάσματα εκτιμά πως θα διαμορφωθούν σε 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από φέτος έως και το 2022 χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια μέτρα ενσωματώνονται σε αυτές τις προβλέψεις. Αύριο το ελληνικό ζήτημα δεν αποκλείεται να τεθεί σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!