Επιχειρήσεις
Πώς οι έξυπνοι μετρητές μηδενίζουν τις ρευματοκλοπές
Οι τρεις λόγοι. Δείτε όλα όσα επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου.
Σε μηδενισμό των ρευματοκλοπών οδήγησε η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, σε όσους καταναλωτές έχει γίνει μέχρι τώρα αντικατάσταση των παλιών «ρολογιών», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) Νίκος Χατζηαργυρίου, ενώ επίκεινται οι αποφάσεις για τη μέθοδο εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών στο σύνολο των καταναλωτών.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Χατζηαργυρίου, οι έλεγχοι που έχουν γίνει στους καταναλωτές όπου έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές δεν έδειξαν ούτε μία περίπτωση ρευματοκλοπής. Γεγονός που υποδηλώνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που μπορεί να προκύψει αν επεκταθεί η νέα τεχνολογία σε περισσότερους καταναλωτές, δεδομένου ότι η αξία των ρευματοκλοπών - ανάλογα με τις παραδοχές που γίνονται - κυμαίνεται από 80 έως 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ οι λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι μετρητές εμποδίζουν τις ρευματοκλοπές είναι τρεις:
- δυσχεραίνεται η «απλή» μηχανική επέμβαση στον μετρητή για την επιβράδυνση του «ρολογιού» ή την διακοπή της καταμέτρησης αφού πλέον η καταγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
- η κατανάλωση θα παρακολουθείται συνεχώς και εξ αποστάσεως. Που σημαίνει ότι αν γίνει παράκαμψη του μετρητή, θα φανεί αμέσως μεγάλη και ανεξήγητη πτώση της κατανάλωσης η οποία θα κινητοποιήσει τον έλεγχο.
- οι αποκοπές θα γίνονται εξ αποστάσεως χωρίς να χρειάζεται επί τόπου μετάβαση του συνεργείου. Δηλαδή ταχύτερα και με αποφυγή των αντιδράσεων που συνήθως προκαλούνται όταν «κόβεται το ρεύμα».
Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ακόμη ότι είναι θετικά τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου κώδικα της ΡΑΕ για τις ρευματοκλοπές, που προβλέπει αυξημένες ποινές για τους παραβάτες καθώς η πλειονότητα των παραβατών - σε αντίθεση με το παρελθόν - σπεύδουν να πληρώσουν τα πρόστιμα και την αξία της κατανάλωσης για να αποφύγουν δυσμενέστερες συνέπειες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκαταστήσει μέχρι στιγμής έξυπνους μετρητές σε 13.000 πελάτες μέσης τάσης (μεγάλες επιχειρήσεις, εμπορικές αλυσίδες κ.α.) καθώς και σε 74.000 μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον έχει παραγγείλει 224.000 «έξυπνους» μετρητές και προχωρά στην προκήρυξη εγκατάστασης του νέου Συστήματος Τηλεμέτρησης και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων (Κύριου και Εφεδρικού) με δυναμικότητα επικοινωνίας 7.500.000 μετρητικών σημείων, που θα καλύπτει δηλαδή το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος.
Όμως οι εξελίξεις έχουν «κολλήσει» στο πιλοτικό έργο εγκατάστασης 170.000 μετρητών σε πέντε περιοχές της χώρας (Ξάνθη, Λέσβο - Λήμνο - 'Αγιο Ευστράτιο, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη) καθώς ο διαγωνισμός έχει διακοπεί ύστερα από προσφυγή του δεύτερου μειοδότη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να απεμπλακεί η υπόθεση και να προχωρήσει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.
Το έργο θεωρείται κρίσιμο όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τη μείωση του κόστους μέτρησης των καταναλώσεων αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικά αφού θα επιτρέψει την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων, προγραμμάτων διαχείρισης φορτίου, μείωση των αιχμών ζήτησης και κατά του κόστους παραγωγής ρεύματος.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!