Γενικά
Συμφωνία Κυβέρνησης-Θεσμών για το στεγαστικό επίδομα
Ποια θα είναι το ανώτατο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα για την χορήγηση του επιδόματος. Ποιο είναι το μοναδικό θέμα που έχει μείνει «ανοιχτό» στα εργασιακά.
Του Νίκου Ρογκάκου
Συμφωνία υπήρξε για τα θέματα της Πρόνοιας και σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ), βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ, καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.
Τα ποσά της επιδότησης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου, «οι συνολικά ωφελούμενοι του επιδόματος στέγασης (που είναι μέρος των αντίμετρων) θα ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα.
Τα εργασιακά
Η διατύπωση για τις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία είναι το μόνο θέμα που μένει ανοικτό μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης που είχε το υπουργείο Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή, ενώ στο θέμα της διαιτησίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διατυπώσεις με στόχο να υπάρχει ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης που προηγείται της διαιτησίας ώστε να μην καταφεύγουν εύκολα οι κοινωνικοί εταίροι στην τελευταία. Δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η πρόταση που περιλαμβάνεται στη νομική μελέτη για τον ΟΜΕΔ ώστε ο μεσολαβητής να έχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση να υποβάλει πόρισμα, ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια των δυο μερών να τα βρουν μεταξύ τους πριν την καταφυγή σε διαιτησία.
Στο ασφαλιστικό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί. Παραμένουν κάποια τεχνικά θέματα επί των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!