Ευρωπαϊκή Ενωση
Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το μνημόνιο
Τι λέει λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα. Ποια μεγάλα «αγκάθια» βλέπει. Τι λέει για κόκκινα δάνεια, χρέος και πολιτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, διαμηνύει σε όλους τους παίκτες και δη στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ, απαντώντας από την Χάγη σε ερωτήσεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», περίπου 48 ώρες πριν την συνάντηση του στο Υπουργείο Οικονομικών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, στέλνει σαφή μηνύματα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής», τόνισε ο κ. Νταϊσελμπλούμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο-κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτείται να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, κάτι που πέραν των άλλων προϋποθέτει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, όπως επισημαίνει.
Πόσο κοντά και πόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από την έξοδο του τούνελ;
Κοινός μας στόχος τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι ότι αυτό είναι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο συμμερίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι.
Τι θα απαντούσατε στον Έλληνα Πρωθυπουργό αν σας θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους κατά τη συνάντησή σας τη Δευτέρα;
Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει.
Τι πρέπει να γίνει για να σταθεροποιηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τα χρόνια και δομικά προβλήματα ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!