Κόσμος

25 Ιουλίου 2017 22:21

Spiegel: Η Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα

"Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο", γράφει η FAZ. "Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών", αναφέρουν οι Financial Times

Spiegel: Η Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα
-

Για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές και με τίτλο "H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα" σημειώνει: Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.

Επίσης στην εφημερίδα Bild καταγράφεται δήλωση του Β. Σόιμπλε με την οποία χαιρετίζει την επιστροφή των Ελλήνων στις αγορές κεφαλαίων, ενώ στο Deutschlandfunk (Δημόσιο Γερμανικό Ραδιόφωνο / DLF) σημειώνεται ότι "H Aθήνα επιστρέφει με επιτυχία στις αγορές" και ότι "Ο υπουργός Οικoνομικών Β. Σόιμπλε χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές".

FAZ: Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).

Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Financial Times: H Ελλάδα αξιοποίησε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών

«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση της έκδοσης καθορίσθηκε στο 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση για απόδοση 4,8% που είχε δοθεί από τους τραπεζίτες. «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018, δήλωσε ο Nicholas Wall, της Old Mutual Global Investors.

Ακρόπολη - ευρώ

La Repubblica: Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014

«Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014. Τσίπρας: "τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον"», τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, με αναφορά στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά τονίζει παράλληλα, ότι πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014».

Η La Repubblica αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «οι επενδυτές εκτίμησαν την φερεγγυότητα μας» και πως «τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας και να εργασθούμε σκληρά για να βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης σε ένα χρόνο». Η εφημερίδα της Ρώμης δημοσιεύει, επίσης, την δήλωση του επιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «τα μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά η απόφαση για τους όρους και το βάρος τους μπορεί να ληφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή».

Παράλληλα, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, γράφει ότι «το επιτόκιο που επετεύχθη επέτρεψε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στον δρόμο της επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα, μετά από επτά χρόνια κρίσης, τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης και ένα μπρα ντε φερ, τον Ιούλιο του 2015, κατά το οποίο η χώρα βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο από το Ευρώ».

Η εφημερίδα τονίζει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει πως η ελάφρυνση του χρέους μπορεί τώρα να είναι πιο κοντά, από την στιγμή που η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές με μια απόδοση που μπορεί να θεωρηθεί εντός λογικών ορίων. Τέλος, η «Sole» δημοσιεύει απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «διαπιστώνουμε μια θεαματική βελτίωση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει, βαθμιαία, στις αγορές».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)